През седмицата се заговори, че Китай може да ускори плановете си за диверсификация на доларовите си резерви, които са в размер на $1 трлн. Инвеститорите веднага отреагираха и започнаха да разпродават щатската валута, тъй като никой не иска да рискува с Китай.

Гуверньорът на Китайската народна банка Джоу Сяочуан заяви, че институцията може да ускори прехвърлянето на доларова валута в конкурентна такава, тъй като дългосрочните прогнози са за продължаващо отслабване на „зелените пари". Това изказване дойде съвсем скоро след като от Русия и Швейцария също заговориха, че може да прехвърлят валутните си резерви от долари в друга валута.

В момента пазарът е изключително чувствителен на такива изказвания, а инвеститорите съвсем естествено се съобразяват с всичките му движения и така ги мултиплицират.

Докато икономическият ръст в САЩ продължава да се забавя, а лихвените нива в чужбина продължават да се увеличават, все по голяма става вероятността, че следващата стъпка на ФЕД ще е за понижение на лихвеното ниво. Това естествено ще повлияе негативно на долара. Според експертите, изказванията от Китай могат да докарат еврото до ниво над $1.30 към края на годината, ниво не виждано от средата на 2005 г.  

В петък, еврото се разменяше последно за $1.2860, съвсем близо до горния край на рейнджа $1.2450-$1.2970, от който не е излизало от май месец. Ако наистина Китай осъществи плановете си толкова скоро и започне да разпродава доларите си, тогава ще има доста път за обезценка пред зелената валута.

Огромните валутни резерви на Китай, за които се смята, че са основно в долари и доларови активи, са сериозен фактор, с който се съобразяват абсолютно всички пазарни участници. С $1 трлн., Китай притежава около 20% от общите световни валутни резерви. Списание Economist скоро беше написало, че тези пари ще стигнат на Китай да изкупи абсолютно всички жилищни сгради в района на Лондон.

Все повече хора се притесняват, че евентуалното прехвърляне на долари в евро и паундове, може да потопи щатската валута. Това автоматично ще накара и други банки, които имат огромни доларови резерви да започнат да се освобождават от тях. Това естествено ще повиши и съмненията, че САЩ е в състояние да обслужва огромния си търговски дефицит, който в голяма степен е резултат на гигантския стокообмен с Китай.

Несигурността на инвеститорите се предава и на американските дългови книжа, които започнаха да олекват неочаквано бързо. За да бъдат възстановени нивата им, ще се наложи федералната лихва да се покачи рязко, което в момента е невъзможно.  

Дори след като банкерите по света заговориха сериозно за прехвърляне на валутните си резерви от долари в друга валута, почти няма банка до момента, която да е изпълнила заканите си. Нещо повече, много от банките наистина продаваха американски дългови книжа заради падналата им доходност, но прехвърляха парите си отново в доларово-деноминирани активи с по-високо ниво на възвращаемост.  

Всъщност по време на банковата конференция през изминалата седмица, Сяочуан заяви, че диверсификацията ще обхване не само валута но и инвестиционни инструменти. Според експерти, строгите мерки, които Китай е предприел за покачване на стойността на юана, допълнително ще усложни положението с долара.

Това се обяснява с факта, че ако Китай сега започне да разпродава долари, за да направи диверсификация на валутните си резерви, то после ще се наложи отново да купува американска валута, за да не „изтърве" юана и той да се изстреля прекалено бързо нагоре. Най-важното е, че Сяочуан осъзнава това много добре.

Според американските икономисти, Китай до момента изкупваше огромни обеми долари, за да поддържа изкуствено подценен юана, като по този начин стимулираше износа си и трупаше сериозен търговски излишък главно със САЩ.

Естествено имайки в предвид сигурността на американските капиталови пазари, тяхната ликвидност и висок процент на възвращаемост, едва ли някои наистина смята, че скоро доларът ще изгуби статута си на световна резервна валута.