Наводнени жилища, зарази, милиони бежанци - в резултат от затоплянето на повърхността на земята морското равнище ще се повиши. Но един аспект от предстоящото бедствие е оставен почти без внимание: нахлуването на солена вода в сушата ще доведе до намаляване запасите от питейна вода: Spiegel.

Малцина останаха всезнайковците, които държат да оспорят, че хората рушат природата и планетата се променя пред очите ни. Хиляди учени, обединени от Междуправителствения панел IPCC към ООН, стигнаха до заключението, че Земята се затопля, гигантските глетчери, например в Гренландия, се топят и морското равнище се покачва. Само конкретните измерения на покачването на световния океан все още не са ясни - дали да очакваме сантиметри или метри.

Ясно е като начало, че бреговите линии по света ще бъдат наводнени и с това ще изчезнат жизнени пространства. Под заплаха от нахлуващите води попадат и запасите от питейна вода. Учени от Университета в Охайо са установили, че запасите от питейна вода ще намалеят значително по-бързо, отколкото се смяташе първоначално.

Досега се считаше, че проникващата в сушата солена вода ще отиде толкова навътре под земята, колкото и над земята. Учените Мотому Ибараки и Юн Мицуно са направили симулация как солената вода ше проникне във водоносните пластове под земята. Те са се водили от предвижданията на IPCC. Според изчисленията, в следващите 100 години морското равнище ще се повиши с 0,58 метра. От симулациите се оказва, че солената вода ще проникне много по-навътре в сушата.

Мицуно и Ибараки излседват брегови ивици с най-различен характер. Колкото повече пласта има едно крайбрежие, толкова повече ще се примесят солената и питейната вода. Обикновено бреговите ивици се състоят от различни слоеве пясък, образували се с времето. Някои слоеве са изградени от фин, а други по по-едър пясък. Докато финият пясък възпира нахлуването на водата, по-грубият я пропуска през себе си.

Покачващото се морско равнище повишава смесването на водата. Под земята възниква басейн от бракична вода (с повишена соленост между 1 и 10 промила). Според симулациите на учените, бракичната вода ще проникне между 10% и 50% по-навътре в сушата, отколкото солената вода над повърхността. Както и солената вода, бракичната вода е непригодна за пиене (само водата със съдържание на сол под 250 мг. на литър може да се пие).

Учените са обяснили по време на среща на Геологическото Дружество в Денвър, че повечето хора съзнават опасностите от нахлуването на солената вода само на повърхността. Досега проблемът с влошаването на питейната вода е оставян без внимание. „Промяната на климата вече намалява ресурсите на питейна вода, тъй като глетчерите се топят и валежите намаляват" - това е известно. Но ефектите върху подземната питейна вода от покачването на морското равнище до този момент не са изследвани в достатъчна степен.

Според цитираните учени, последствията ще са ужасни: близо 40% от населението на света живеят на разстояние до 60 км. от морето. Тези региони могат да загубят повече питейна вода, отколкото се считаше доскоро. По информация на геологическите служби на САЩ, половината от населението на Щатите за питейната си вода зависи от подземни източници. Подземната вода се използва и за напоителни цели.

Учените считат, че прогнозите и картите за питейната вода могат да се окажат от съществена полза за засегнатите брегови линии. Но да се изготвят такива прогнози и карти никак не е леко, тъй като не е известно къде точно лежат световните източници на питейна вода и на каква дълбочина са те. Освен това свойствата и състава на подземните слоеве на много региони не са изследвани.

За да се задоволи покачващата се нужда от питейна вода в света, необходимо е да се осигури евтина вода. Тя идва от реки, езера - или от подземни източници. Един от начините да се произведе повече питейна вода е обезсоляването на морската вода - но това е изискваща много енергия и скъпа дейност.

Изводът на учените: „Проблемът с водата в бъдеще ще се превърне в енергиен проблем".