Федералният резерв се очаква да обяви решението си за лихвеното ниво следобед, докато продължава да се бори с изпадналия в рецесия пазар на недвижими имоти, упоритата инфлация и своеволията на финансовите пазари.

Нито едно от тези явления обаче не се очаква да промени курса воден от Бернанке и федералните банкери, а именно задържане на постоянно лихвено ниво, докато не се забележат ясни сигнали за ограничаване на инфлацията.

В 20:15 днес ще бъде обявено решението на ФЕД след продължилото два дни заседание на монетарната комисия. Всеобщо очаквано е, че Бернанке отново ще задържи лихвата без промяна на 5.25%, след като последно я покачи през юни миналата година.

За последните 5 заседания на ФЕД, лихвата не беше променяна. Икономистите са на мнение, че това ще е шестото поредно заседание, на което няма да видим промяна на нивото.

Капиталовият пазар в САЩ, който беше достигнал до нови върхове, преживя най-дълбоката си корекция от 11 септември 2001 г. до сега, като само за една сесия Dow Jones олекна с 416 пункта.

Пазарните катаклизми бяха в голяма част повлияни от изказването на бившият шеф на ФЕД Грийнспан, който предупреди за възможността от икономическа рецесия в САЩ до края на годината. Слабото представяне на жилищния пазар в САЩ пък прехвърли негативите си на вторичния ипотечен пазар (рисков), който на свой ред може да пренесе забавянето върху целия сектор и наистина да видим началото на рецесия.