Номиналният БВП, оценен в международна валута (например USD) се влияе силно от средногодишния валутен курс, а той е следствие от много и твърде често не прецизно оценими фактори. За елиминиране на влиянието на валутния курс се използва паралелна оценка на БВП, изчислен по т.нар. метод на Паритета на Покупателната Способност (ППС - Purchasing Power Parity, PPP). Чрез РРР се изравнява покупателната способност на отделните валути при елиминиране на разликата в цените между страните.

През 2005 г. например, НСИ оценява номинално произведеният БВП у нас на човек от населението на 3443 USD, докато за САЩ той е 41800 USD. Паритетната оценка на БВП на човек от населението у нас за същата година обаче е 9600 USD. С номиналните 3443 USD българският гражданин у нас може да купи такъв комплект от стоки, който в САЩ струва 9600 USD. Причината е в относително ниското равнище на цените у нас в сравнение с развитите страни. Към 2005 г. общото ценово равнище у нас достигна до около 40% от това в развитите страни (САЩ, ЕС) при тенденция на постепенно сближаване. Ние чувстваме тази разлика при посещението си в чужбина и констатираме, че "животът там е много скъп за нас". Иначе казано, много по-добре е да похарчим спестените USD у нас, отколкото в САЩ.

Най-достъпният начин за илюстриране на пресмятането на РРР е чрез използване на една и съща по качество и количество стока в отделните страни, например Big-Mac (или Coca Cola). На Таблица 1 може да се проследи цената на Big Mac у нас и в някои други страни. У нас например цената на Big Mac към май 2006 г. е около 3 лв., което при действащия валутен курс BGN/USD съответства на 1.95 USD. Същевременно в САЩ за същия Big Mac ще трябва да платим 3.10 USD.

Цена на Big Mac в местна валута и в USD (май 2006 г.) таблица 1

Източник: The Economist, May 27th - June 2nd 2006, 74 p.;

Колкото е по-слабо развита една страна, толкова е по-голяма разликата между паритетната, от една страна, и номиналната, от друга, оценка на БВП. За всички страни от Централна и Източна Европа паритетната оценка превишава номиналната, т.е. при всички тях животът е по-евтин в сравнение с САЩ. Но за Еврозоната и Швейцария съотношението е обратно - добре е да работиш и да си осигуряваш доходи в Швейцария, но да си харчиш парите в други страни, включително и в САЩ.

През 1998 г. паритетната оценка на БВП на човек от населението у нас е под една четвърт от това в ЕС, докато седем години по-късно тя достига до една трета (Фигура 1)! Показателят у нас нараства с повече от 80% и тази динамика е една от най-високите за страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Продължава обаче да съществува сериозен дисбаланс между номинални и паритетни стойности. Практиката в ЦИЕ показва, че намаляването на пропастта в равнищата на БВП неминуемо предполага свиване на ценовия разрив, както и стопяване на разликата между номинални и паритетни стойности. При фиксиран валутен курс последното е възможно единствено при изпреварваща инфлационна динамика у нас в сравнение с тази в развитите страни.