Относно финансовите параметри на Националния рамков договор 2009, времето за преговори изтече, обяви председателят на Управителния съвет на Националната здравно-осигурителна каса Емил Райнов, информира news.bg.

Той припомни, че на 3-ти октомври Управителният съвет на касата вече е приел проектобюджета.

Директорът на касата Румяна Тодорова каза за пореден път, че от юни чака писмо от Лекарския съюз, в което да се посочат 7 легитимни представители за преговори.

Припомняме, преговорите между НЗОК и БЛС бяха блокирани, след като НЗОК отказа да преговаря с настоящото ръководство на Българския лекарски съюз с мотива, че ръководството не е легитимно, тъй като е с изтекъл мандат.

От друга страна Управителният съвет на БЛС се противопоставя с аргумента, че ръководството на съюза и свикването на Национален събор е „вътрешен проблем" на съсловната организация, към който Национално-осигурителната каса няма отношение.

Липса на съгласие провали и миналата година подписването на Национален рамков договор в здравеопазването.

Целта на Националната здравноосигурителна каса е да не представи проектобюджета си, за да може едни 300 милиона да бъдат потулени в резерв. Ако покажат цифрити приходната част на касата далеч ще надхвърля разходната.

Така Димитър Попов, съветник към Българския лекарски съюз, коментира обявеното по-рано днес от здравната каса, че срокът за преговори по финансовата рамка за Национален рамков договор е изтекъл.

Попов посочи, че от юли месец Българският лекарски съюз е изпращал поне 4-5 покани към НЗОК и до този момент преговори реално няма.

По думите му „да преговарят - това е задължение на държавните служители, тъй като Управителния съвет на Касата се назначава от държавна квота".

Именно затова нарушение от Българския лекарски съюз са алармирали с писмо министерството и чакат реакцията на министър Желев.
"Те не изпълняват задълженията си", бе категоричен Попов.

По думите му тези около 300 млн. „спестени" пари ще отидат в един виртуален резерв, но нямат да бъдат похарчени за здравеопазването реално - за подобряване на условията, на заплащането, за техника и т.н.

Димитър Попов посочи, че няма в света Здравна каса, която да трупа резерв, „това не е пенсионен фонд", а всички каси работят на нула или дори на дефицит.