Цената на електроенергията през следващия регулаторен период, който започва от 1 юли 2013 година, ще се увеличи най-малко с 3-4 % заради възобновяемите енергийни източници. Това заяви председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев по време на открито заседание на регулаторния орган.

Такова предположение той направи преди няколко седмици, но тогава го обвърза с инфлацията. По думите му поради задължението България да плаща квоти за въглеродни емисии, токът дори може да нарасне още.

Причината за поскъпването на тока през следващата година ще бъдат разходите, които НЕК и електроразпределителните дружества правят, за да могат да присъединяват ВЕИ централи, които по закон се включват към мрежата безплатно за собствениците.

Оказва се, че въведената наскоро такса за достъп, която ВЕИ производителите плащат, явно няма да е достатъчна НЕК и ЕРП-тата да покрият загубите и затова отново ще се прибегне до поскъпване в цената с „аргумент ВЕИ".

Ангел Семерджиев посочи, че в момента елразпределителните дружества правят проверка на всички ВЕИ централи, които са се присъединили в последните години, дали това се е случило във връзка с нормативните разпоредби.
Ако се окаже, че някой ВЕИ производител се е присъединил в противоречие на тези норми, то той повече няма да получава преференциални цени за произведената от него електроенергия.

Председателят на ДКЕВР посочи, че Върховният административен съд е разпоредил предварително изпълнение на решението, с което се въведе такса за достъп. Това прави всички начислени такси до момента законни и изискуеми, въпреки че все още няма подписани общи условия между ЕРП-тата и ВЕИ производителите.

Припомняме, липсата на общи условия бе един от основните аргументи на производителите на зелена енергия срещу плащането на такса достъп до този момент.