В Министерство на околната среда и водите на Република България беше представена преработена Оценка за въздействие върху околната и социалната среда (ОВОСС) по Проекта за нефтопровод „Бургас-Александруполис".

Фирмата TBP преразгледа по-ранната концепция от 2009 г., която подкрепяше ЕЗП (единичните закотвени платформи - буйове за разтоварване на суров нефт), като в настоящия момент дава предпочитание разтоварването да се извършва посредством усъвършенствани естакади в Бургаския залив.  В началото  беше предпочетена опцията ЕЗП (буйове), защото единичните закотвени платформи биха могли да бъдат разположени извън зоните Натура 2000 във външната част на залива.

След поредица от консултации с българските органи по опазване на околната среда, както и с другите компетентни институции, първоначалният проект за естакада беше допълнително подобрен и разработен по-подробно. Бяха дефинирани и всестранни мерки за смекчаване на въздействието върху околната среда. В резултат на това,  TBP стигна до заключението, че рисковете за Натура 2000 ще бъдат на приемливо равнище, тъй като ще се осъществяват подобаващи мерки за контрол.

Значително предимство на естакадата е, че съоръженията ще бъдат разположени в близост до пристанище „Росенец" - индустриална зона, която ще даде възможност за връзка със съществуващата инфраструктура за транспортиране на нефт.

Владислав Емелянов, Главен изпълнителен директор и Председател на  Управителния съвет на TBP заяви: „Нашите намерения са да осъществим проект, който да отговаря изцяло на съображенията на българските институции, отговорни за опазване на околната среда. Вярваме, че усъвършенстваната естакада е най-добрата опция както за акционерите, така и за обществеността и за самия проект."

Проучванията по ОВОСС бяха проведени в съответствие с изискванията на европейското и национално законодателство, както и с най-строгите международни стандарти за екологични и социални оценки, съобщават от компаниата..