По-строги мерки при определянето на цените на тока трябва да предприеме ДКЕВР за следващия ценови период, който започва от 1 юли. Това коментира Май Христова - заместник министъра на енергетиката, тази сутрин пред БНР.

Христова определи като много крайна мярка прекратяването на договорите с електроразпределителните дружества. Според нея в момента такова нещо не се обсъжда, тъй като това е правна възможност, която би настъпила при изключително драстични обстоятелства.

Пред БНР Христова обясни още, че ДКЕВР слага регулаторна рамка от 88лв, в която цената за тока, предлагана от НЕК, трябва да се вмести, но тъй като това не може да стане НЕК продава на 88лв, докато реалната цена на тока е 90 лв. (Явно става дума за планирана загуба - бел. ред.)

Рамката, която е определил регулаторът за продажба на тази ел. енергия към дружествата, която е 88 лева също се следи от ДКЕВР, т.е. задължение на регулатора е да проследи какви са разходите, които правят ЕРП-тата за генериране на остатъка от цената между 88 и 136 лева.

Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков е договорил с електроразпределителните дружества на CEZ, E.ON и EVN да платят дивидент на държавата, която притежава по 33% в компаниите. Това означава в държавния бюджет да влязат около 250 - 300 млн. лв., съобщи зам.-министър Мая Христова пред bTV.

На въпрос как е възможно НЕК да купува електроенергия на 90 лева, а да я продава на 88 лева, Ангел Семерджиев - председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), обясни, че предстои да се правят допълнителни анализи, за да се уточни точно какви са причините за това.

Според него причините са главно в две посоки: Миналата година, когато са определяни параметрите, по които работи НЕК, са допуснати някои компромиси, както и това, че НЕК като компания не е спазила някакви изисквания, т.е. да купува от тези евтини централи, но всичко подлежи на анализ.

Председателят на ДКЕВР заяви, че регулаторът прави проверка на НЕК, правят се проверки и на електроразпределителните дружества.

Цената на тока се определя за една година. Доста неща са странни в целия процес и за това се взимат мерки, коментира още Семерджиев. Той гарантира, че от цените на тока от 1 юли ще се изготвят по съвсем друг начин.

Относно подписаните договори със застрахователното дружество „Енергия", Христова уточни, че договорите са подписани от старото ръководство на БЕХ. Предварителното застраховане по-скоро гарантира ангажимента на енергийните компании към застрахователно дружество "Енергия".

Традиционно компаниите, които са в системата на Българския енергиен холдинг (БЕХ), се застраховат по няколко вида застраховки - индустриален пожар, гражданска отговорност, каско на автомобили и т.н. в една и съща застрахователна компания "Енергия", която е създадена в началото на 90-те години, съобщи Мая Христова.

Договорите, които са имали всички дружества са изтичали на 31 март 2010 година, но се оказва, че те са направили едно предварително сключване на договори със застрахователна компания "Енергия" още миналата година на 31 юли.