Британия е най-големият в света център на валутната търговия. Според изготвяните на всеки шест месеца данни от Bank of England, които станаха известни вчера, през октомври ежедневният оборот в търговията с валути на Острова отново се е движил над $ 1 трилион.

Оборотът на традиционни валутни продукти като спот и форуърд през октомври във Великобритания е била $967 милиарда, което е 6% повишение спрямо резултатите от проучването за април ($915 млрд.).

Средният дневен оборот на посредническите валутни инструменти през октомври е бил $89 млрд., повишение от $87 млрд. през април.

Това прави общ оборот на валутния пазар на Острова в размер $1.056 трилиона през октомври спрямо $1.002 трилиона, регистрирани през април.

В 86% от сделките средно за деня е търгуван американския долар (леко понижение от 87% за април), докато евро е било употребявано в 45% от транзакциите (спрямо 47% при предишното изследване).

Употребата на лирата стерлинга и на йената във форекс сделките леко се е повишила - съответно на 20 от 19% и на 16 от 15%.

Другите валути общо регистрират 34% от среднодневния оборот, за сравнение с 33% за предходното изследване.

Феноменалният ръст в обемите на валутната търговия, насърчаван от хедж фондове, централни банки и други инвеститори, които добавят към ликвидността на традиционните играчи (например междубанковата търговия), кара анализаторите да считат, че дневната валутна търговия в глобален мащаб през тази година ще достигне $3 трилиона.

В цитираното от Ройтерс изследване на Bank of England са взели участие 30 финансови институции. То е петото поред шестмесечно проучване, изготвяно за целите на Foreign Exchange Joint Standing Committee: форум от банки и брокери под покровителството на Bank of England, който дискутира широките проблеми на валутния пазар.