Учени занимаващи се с въпросите на глобалния климат към ООН са издали най-сериозното си предупреждение до момента за опасността от човешката дейност и възникващото глобално затопляне, съобщава днес Ройтерс.

Междуправителствения панел за промяната в климата (IPCC) е най-авторитетната организация, в която взимат участие 2,500 учени от над 130 страни. Те предвиждат през следващите години и десетилетия все по-силни дъждове, топящи се ледове, суши и горещини на земята.

Докладът на групата завършва с извода, че шовешката дейност и по-специално добивът на енергия от въглища и петрол през пследните 50 години е допринесло най-много (90%)  за изменението в климата и пораждащите се от това негативи. Това е доста сериозна промяна в оценката, след като през 2001 г. същите тези експерти оценяваха човешката роля за глобалното затопляне едва на 66%.

Докладът предвижда и покачване на температурата с 1.8 до 4 градуса целзии през 21 век. За сравнение през целия 20 век, температурата се е покачила с едва 0.7 градуса, а 10-те най-горещи години са били през 90-те години. През тази година пък, повечето европейски държави и САЩ преживяха най-топлия януари месец от много години насам.

"Времето за света да намали емисиите си на парникови газове изтича", споделя един от учените. „За всички онези, които се опитват да определят чия е вината за глобалното затопляне, този доклад на ООН за климата се явява като пътна карта за откриване и решаване на проблемите", продължава той.

Двадесет и пет развити страни са подписали протокола от Киото, който поставя ограничение за емисиите на парникови газове. За съжаление първият период на този протокол изтича през 2012 г., а най-големите замърсители като САЩ и Китай нямат ясно поставени граници за емисиите си.

Американският президент Джордж Буш заяви миналата седмица, че промените в климата поставят „сериозно предизвикателство" пред страната и света. Той не се съгласи с ограничителните мерки на протокола Киото през 2001 г., като ги нарече „усмирителна риза" за развитието на големите световни икономики.

Очаква се нивото на световния океан да се повиши с 28 до 43 см през 21 век. Прогнозите са по-ниски от колкото бяха през 2001 г., но все пак тук не се включва топенето на ледовете в Гренландия, а само плаващите такива.