Докато цяла София беше под обсада, Министерството на държавната администрация представи поредната серия одобрени проекти по Оперативна програма „Административен капацитет"/ОПАК/.

Това е първата програма, по която вече има платени средства от европейските фондове. Това съобщи министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова по време на церемонията, на която бяха представени резултатите от програмата до този момент.

Управляващият орган по тази програма е Дирекция „Управление на проекти и програми" към Министерството на държавната администрация. Дирекцията е открила 8 нови процедури на обща стойност 55 милиона лева, предоставени от Европейския социален фонд и от националния бюджет.

По процедурите за гражданското общество са одобрени 89 проекта на стойност 23 320 273 лв.

За  тези процедури минималният праг на финансиране е 100 хиляди лева, а максималният - 390 хиляди лева.

Общо договорените средства по процедурите за конкретните бенефициенти са 15 837 930 лв. от общо 30 милиона лева, предвидени по тези процедури.

14 проекта са одобрени  този раздел. Конкретните бенефициенти имат право на безвъзмездна помощ, която не може да бъде по-малка от 500 хиляди лева.

По тези процедури са подадени два пъти повече проекти в сравнение с процедурите през ноември 2007 година. Над 62% от проектите са достигнали до третия етап на оценка.

Нарасналото доверие към програмата се потвърждава и от социологическото изследване на "Алфа рисърч". Според него все повече организации смятат, че участието в оперативната програма ще изиграе съществено значение за тяхното развитие.

Европейската комисия е упрекнала България, че много бързо договаря средства по европейските фондове, така страната ни може да изхарчи бързо парите, предвидени за нея. Това сподели министърът на държавната администрация Николай Василев. ....и отправи призив към всички ентусиасти да получат пари от Брюксел да спазват сроковете.