Пазарните участници е Европа вече изключват възможността за покачване на лихвата от ЕЦБ до 3.75%, като в момента се залага за връх на 3.50%, особено след негативните данни от Филаделфийския ФЕД миналата седмица. Големият въпрос, който мъчи инвеститори и анализатори в момента е дали ЕЦБ ще продължи с рестриктивната си политика, или слабите американски данни ще прекъснат устрема й.

1. Борсовите спекуланти са загрижени от факта, че икономическото забавяне на САЩ е много по-бързо от прогнозираното. Докато преди месец, общото становище беше, че икономическите проблеми на Америка няма да имат осезаем ефект върху глобалната икономика, но в момента мненията са коренно противоположни.

Все повече инвеститори се притесняват, че общият спад на американското производство и икономика като цяло, ще „повлече" след себе си и останалия свят. Слабото представяне на икономиката на Япония от последните седмици, сигналите за Китай, който също „забавя оборотите" и по-ниските цени на суровините, са все фактори, които допринасят за негативното мнение на пазарите.

2. Предварителните очаквания показаха, че Европейската икономика се забавя заедно със световната тенденция. Вътрешното търсене на продукти и услуги в Еврозоната е на добро ниво, но търговците стават все по-неспокойни за бъдещето развитие на икономиката. Индексът на бизнес доверието в Европа се понижава.

3. Инвеститорите в момента се опитват да установят дали американската икономическа слабост ще е достатъчно силна, така че да повлияе на икономическото развитие и в Еврозоната. Само ако икономическото развитие на САЩ обърне тренда си или поне забави понижението, само тогава европейските пазарни специалисти отново ще започнат да слагат в сметките си покачване над 3.50%. Очакванията са коментарите след заседанието на ЕЦБ през октомври, да бъдат по-меки и не толкова про-лихвени.

4. Движението на курса Евро/Долар също е от голямо значение, тъй като евентуално движение над 1.3000 нивото ще е сигурен знак, че ЕЦБ няма да направи покачване на лихвата през декември. Всъщност ако американските данни продължат да се понижават бързо, а курсът Евро/Долар пробие над 1.3000 и дори тръгне към 1.3500, може да се получат големи негативи за износната търговия на Еврозоната и ЕЦБ да наложи по- дългосрочна пауза.