За обикновените граждани от бившите социалистически страни в Централна и Източна Европа, бяха нужни няколко години, за да научат за съществуването на капиталовия пазар и да се възползват от преимуществата му, коментира Аssociate press днес.

През юни 2007 г., полският скулптор Анджей Солига послушва съвета на свой приятел и инвестира $82 000 в полски взаимен фонд, обещавал доходност от 50% на годишна база. Така той се присъединява към все по-голямата армия от частни инвеститори, които поверяват спестените си средства на дружества, инвестиращи на фондовата борса.  

Господин Солига обаче, избира лош момент за начало на инвестицията си, тъй като улавя старта на започналата повсеместна борсова корекция в региона. Така към началото на 2008 г., търсещият висока доходност инвеститор, решава да изтегли всичките си капитали, които са се понижили с $20 000 за периода.

Картинката е горе-долу идентична и в останалите пазари на Източна Европа, които направиха шеметен ръст през последните 3 години, а растежът достигна три и четирицифрени процентни стойности. Анализатори коментират, че корекцията е била неизбежна, особено след започналата криза на световните капиталови пазари и изтеглянето на чуждите капитали от бившите соц-страни.

В сряда, полският борсов индекс WIG-20, завърши поредната слаба сесия, с която общият спад от 29 октомври до сега се изчислява на близо 24%. Това е почти два пъти повече от изгубените 14% от американския индекс S&P 500. В развитите пазари, когато един борсов измерител падне с повече от 20%, анализаторите започват да говорят за начало на „бичи" пазар. Тъй като пазарната волатилност в Източна Европа е доста по-висока от тази в Западните страни, този показател е по-трудно приложим.

В Полша, от общо 38 млн. население, само за една година, гражданите инвестирали пари в договорен фонд се е увеличил от 2.4 млн. до 3.3 млн. Половината от тези инвеститори, са започнали да откриват позициите си през последните две години.

„Алчността на тези хора беше толкова голяма, че почти всички техни капитали бяха инвестирани във високорискови фондове, без абсолютно никаква диверсификация на портфейла", коментира полски анализатор. „Сега когато борсата прави по-дълбока корекция, техните печалби започнаха да се топят бързо, а голяма част от инвеститорите с по-слаби нерви вече напуснаха пазара", продължава коментара.

Според последните изчисления, само от началото на януари, поляците са изтеглели близо $4.1 млрд. от родните инвестиционни фондове. Това е близо 10% от общите активи на сектора, които в момента наброяват $45 млрд.

„Повечето обикновени хора, откриха възможността да инвестират в акции съвсем скоро", коментират икономисти. „В ерата на комунизма, най-възвишената инвестиция беше спестовната книжка, а сега алтернативите са безброй много и някои хора се притесняват да не изгубят спестяванията си. Това ги прави нервни и води до неадекватни инвестиционни решения", продължава коментара.

От всички пазари в Източна Европа, най-силно пострадаха полските инвестиционни фондове, тъй като бяха изложени най-силно към рискови капиталовложения. В Унгария и Чехия, високорисковите инвестиционни схеми имаха по-добра хеджинг стратегия и не можаха да изгубят толкова много проценти. Те обаче, даваха и доста по-ниска доходност, когато пазарът беше във възход.  

Когато говорим за региона на Източна Европа, няма как да не споменем и останалите участници на този пазар. Общият борсов индекс на балтийските страни, изгуби 28% от юли насам. Това обаче не оказа сериозно влияние на населението, тъй като традиционно в тези държави, гражданите предпочитат да инвестират в недвижими имоти.

„Паниката се разраства", пише българският вестник Дневник, когато общият спад на индекса Sofix надмина 20%. „Спадът на борсата е напълно непозната тенденция", продължава изданието.

Редица български инвеститори напуснаха пазара, други обаче предпочетоха да „преживеят" корекцията, тъй като инвестиционният им хоризонт е по-дълъг. 59-годишният българин Христо Атанасов, който миналата година е инвестирал $74 000 в договорен фонд, днес с мъка гледа как се топи годишната му реализирана доходност от $18 000. Той обаче е твърдо решен да остане на пазара, тъй като „опитът го прави по-мотивиран да търси най-доброто място за своите пари".