Парламентът на Шотландия преговаря със суверенни фондове за финансиране на енергийна преносна мрежа в морето край Британския остров за пренос на енергията от вятърните ферми и приливно - отливни централи във Великобритания, съобщава The Independent.

Шотландската агенция за вътрешни инвестиции Scottish Development International (SDI) от две седмици преговаря с два близкоизточни държавни фонда за осигуряване на парите, които възлизат на 4.8 млрд. паунда. Не е много вероятно контракт да се осъществи преди следващата година.

SDI отваря офис в Дубай, за да се възползва от големия потенциал на региона за финансиране. Според директора по развитие на възобновяемата енергия на шотландската агенция, важното е да се предизвика интереса на близкоизточните инвеститори. Те могат да станат партньори в джойнт венчър или поне част от по-широк консорциум.

Енергопреносната мрежа ще е по протежение на източния бряг на Шотландия от Шетландските острови и Оркни до Норфолк на юг. В морето tam има неоползотворен енергиен потенциал от 60 гигавата, който може да бъде овладян с изграждането на мрежата, считат енергийните експерти.

Във Великобритания морското легло е собственост на уникалната институция за управление на недвижимата собственост на монарха в полза на държавата Crown Estate. От там коментират, че шотландската SDI и партньорите от Близкия Изток трябва първо да кандидатстват, за да получат лиценз за разработване.

Но изглежда най-вероятно Crown Estate да подкрепи идеята, след като през януари публикува оценка за съвместимост на проектите от ВЕИ на морското легло на Великобритания. Тогава същинската част на проекта за енергийна мрежа бе оценена на 1.7 млрд. паунда, но с въвеждането на повече фази цената действително може да достигне 4.8 млрд. паунда до 2020 г.

Досега Crown Estate е сключила много контракти за морски вятърни ферми, включително и споразумението за 900 млн. паунда със строителния и инжинерингов консорциум от САЩ Fluor, който ще строи вятърна ферма пред бреговете на Съфолк. Преносната мрежа ще осигури връзките между тези вятърни ферми.

Сходен проект SDI развива за Западното крайбрежие. Проектът там е съвместен с правителствата на Република Ирландия и Северна Ирландия и е финансиран от Евопейския съюз.

Според поставените от ЕС изисквания за дял на възобновяемата енергия и думите на британския бизнес секретар Джон Хютън, след 12 години делът на произвежданата енергия от възобновяеми енергийни източници на Острова трябва да се увеличи четирикратно.