Цената на петрола се понижава в сряда сутринта, след като вчера се изстреля с 5% до над $100 за барел. Инвеститорите решиха да започнат нова инвазия на стоковите пазари, в очакане на допълнителна икономическа слабост в САЩ. Прогнозите за увеличаване на американските запаси от петрол и горива, сложиха лимит на вчерашното рали, коментира Ройтерс.  

Тази сутрин американският лек петрол се търгува при ниво от $99.28 за барел, което е със 73 цента по-евтино от нивото на затваряне вчера вечерта. Във вторник, суровината направи рекордно покачване от $4.51 до невиждан връх на $100.10 за барел, което е с 1 цент над рекорда от 3 януари. Лондонският брент петрол се понижава с 86 цента до $97.70 за барел.

„Понижението от тази сутрин е частична корекция за прибиране на печалби", коментира австралийски анализатор. „Пазарът се подготвя за ново възходящо движение, което може да се случи още днес", продължава той.

Засилващите се сигнали от ОПЕК за намаляване на дневните добивни нива по време на редовното заседание на 5 март, както и рискът около редовността на доставките от Венецуела и Нигерия, бяха също причина за изкупуване на петролни фючърси. Все пак, опасенията за икономическото състояние на САЩ надделяха тази сутрин и петролът отстъпи от завоювания вчера връх.

Новината за експлозия в американска рафинерия, както и продължаващото напрежение между Венецуела и Exxon, също дадоха своето отражение върху цената. Рекордното покачване на цената на петрола, беше предизвестено от това на златото и платината, дължащо се на рязкото инвеститорско преориентиране от капиталовите пазари към стоковите такива.

„Вчерашното рали няма нищо общо с пазарните фундаменти, а е по-скоро следствие от желанието на инвестиционните фондове да хеджират пазарните рискове", коментира азиатски анализатор.