Цената на петрола продължава своята низходяща тенденция и днес, след като вчера успя да изгуби над $1, в следствие на по-добрите данни за запасите на петрол и горива в САЩ. Инвеститорите продължиха да разпродаваха петролните си позиции, особено след като стана ясно, че американската икономика продължава да се свива, а с това и потреблението на петролна суровина.

Американският лек петрол с доставка февруари се понижава с 4 цента по обед, като цената му се котира на $90.90 за барел. Контрактът приключи вчерашната сесия с $1 понижение, като веднага след доклада за запасите, успя да удари дневно дъно на $89.26. Другият следен от пазарите сорт петрол Брент, днес се покачва с 49 цента до $89.96 за барел.

„След като само за две седмици, петролът изгуби над 10% от цената си, смятам че днес и утре ще видим известно покриване на късите позиции. Това обаче ще е краткосрочно явление и от понеделник, ще станем свидетели на нови петролни разпродажби", коментира японски анализатор.

Докладът за запасите на петрол и горива в САЩ, показа стабилен ръст на петролните резерви от 4.3 млн. барела до общо 287.1 млн., което е първото покачване на показателя от девет седмици насам. Анализаторите предвиждаха ръст от едва 600 000 барела, така че спокойно може да се твърди, че пазарът беше изненадан, а бурната разпродажба на фючърси в началото, беше следствие от паниката.

Бензинът и дестилатните горива също отбелязаха ръст в запасите, като автомобилните горива са с 2.2 млн. барела повече на седмична база, а тези включващи горивото за отопление са с 1.1 млн. барела нагоре.