Mистерията "плосък данък", пише „Монитор"

Мистерията около революционния плосък данък става все по-голяма. След като управляващите обявиха в неделя от резиденция "Евксиноград", че въвеждат налога от 10 %, три дни по-късно стана ясно, че не знаят какво точно искат. Причина за политическото шикалкавене са последиците от промяната, които удрят по левия електорат и по този на ДПС.

По настояване на двете политически сили вчера бе свикан сбор на финансови експерти. Те трябва да подготвят различни варианти за омекотяване на удара върху хората с ниски доходи, които са наети на работа в частния сектор.И да измислят как да отстранят гафа с отпадането на семейното подоходно облагане. Групата работи и по различни схеми за частично или пълно запазване на нормативно признатите разходи. Първи протестира срещу отмяната им още вчера Съюзът на българските журналисти.

Предисторията

Преди заседанието в "Евксиноград" никой от нас не знаеше, че БСП ще поиска още едно увеличение с 10 % на пенсиите. Срещу тази идея НДСВ постави на масата своята ­ за 10 % плосък данък. Това разказа пред "Монитор" министърът на държавната администрация Николай Василев. Той е категоричен, че ефектът от предложението на царската партия е "да работим повече, да получаваме повече и държавата да ни взема повече".

Противоречия

Преди три дни Йордан Цонев (ДПС), Милен Велчев (НДСВ) и икономическия министър Петър Димитров нямаха разногласия по плоския данък. Сега Милен Велчев твърди, че необлагаемия минимум трябва да остане, а Димитров е обвинен от съпартийците си в бърз флирт с бизнеса.

Твърдението на финансовия министър Пламен Орешарски, че ниската данъчна ставка от 10 % означава да отпаднат всички отстъпки и преференции, разбуни партийните централи. На "Позитано" 20 започнаха да се питат дали не им е заложен капан преди изборите. И обвиниха новия икономически министър Петър Димитров, че в стремежа си да се сдобри с бизнеса след гафа с данък "богатство", избързал с възторженото приемане на предложението за плосък налог.

Бащите на идеята за десятъка ­ НДСВ също побързаха да тушират недоволството. Във вторник зам.-председателят на жълтата партия Милен Велчев обясни, че няма решение за отпадане на необлагаемия минимум.

Вчера министърът на държавната администрация Николай Василев каза, че управляващата коалиция не е вземала решение за премахване нормативно признатите разходи за доходите по авторски, граждански, лицензионни и други договори.

Христина Христова от НДСВ и Хасан Адемов от ДПС се обявиха за запазване на семейното подоходно облагане.

Финансови експерти прогнозираха, че политическите противоречия по плоския данък ще забавят приемането му и не изключиха най-лошия вариант ­ отхвърляне на предложението.

 „Кабил обвини спекуланти за драстичния скок на цените, съобщава „Сега"

Драстичното увеличение на цените на хляба и останалите основни стоки най-после направи впечатление и на управляващите.
"От времената на хиперинфлацията не помня такива цени на зърното", призна вчера по Би Ти Ви земеделският министър Нихат Кабил.

Според министъра обаче причините за скока са не толкова сушата и ниските добиви, колкото спекулата. Той директно обвини производителите, че крият зърното и сигурно "чакат да стане 1000 лева на тон", за да го пуснат. Преди дни шефът на Асоциацията на хлебопроизводителите Георги Попов също заяви, че фермерите надуват спекулативно цените, оправдавайки се със сушата.
Проверка на "Сега" показа, че цената на пшеницата у нас наистина изпреварва тази на водещите световни пазари. Нашето жито се търгува на борсата в София по $ 283 за тон. От анализите на Софийската стокова борса от 25 юли 2007 г. става ясно, че тази стока е значително по-скъпа, отколкото на всички останали пазари в Европа и САЩ, както и в преките ни конкуренти в Черноморския регион Русия и Украйна. Засега сделките по тази цена са малко на брой, твърдят обаче от ССБ.
Това е една от причините хлябът да поскъпне три пъти за няколко седмици и в много градове да се продава вече за 80 ст. за 700 грама. В Монтана килограм хляб се продава за 1.40 лв. Част от производителите прибягват до трика с намаляването на грамажа, без да сменят цената.
Още преди седмица аграрният зам.-министър Светла Бъчварова алармира пред комисията по земеделие, че се губят 200 000 т жито от новата реколта. По данни на общинските служби реколтата на жито тази година е 2.2 млн. т, но американските сателитни снимки показват, че добивите у нас трябва да са 2.4 млн. тона. По време на заседанието на комисията бе предположено, че фермерите укриват част от житото, твърдейки, че нивите им не са дали реколта, за да получат компенсациите.
Данъчните вече са започнали проверки на зърнопроизводителите заради сигнали от Съюза на птицевъдите, че се предлага зърно без документи, върху което не се плаща и ДДС, съобщи вчера зам.-министърът на земеделието Светла Бъчварова. Освен това Министерството на финансите е поело ангажимента да направи допълнителни проверки, особено на зърнопроизводителите, за които се предполага, че са произвели по-големи количества, но декларират по-малки.
Засега държавата няма намерение да се намесва на пазара, за да успокои цените.

"Представете си, че държавата пусне 1 млн. тона складирано зърно на пазара примерно за 280 или 300 лв./тон, за да намали цените. Това ще бъде една операция, която ще изглежда, първо, много смешна, и второ, много губеща, защото това зърно веднага ще бъде изнесено на други места, където цената вече минава 380-400 евро", каза Кабил. "Ако е толкова чувствителен хлябът за нашата страна, ние вместо да се опитваме да дирижираме по някакъв начин естествените пазарни процеси, не е ли по-добре държавата по някакъв начин да мисли за вид подпомагане чрез социалните системи на тези, за които хлябът е много важен и които няма да имат възможност да купуват", допълни той.
Агроминистърът намекна, че ако Агенцията по храните е към ведомството му, той би имал по-голямо поле за действие.
Междувременно вчера производителите на яйца и птици предрекоха, че пилешкото още от понеделник ще стане 5 лева килограма в магазините, а яйцата от сегашните 16-18 ст. ще станат поне 20 ст. заради ниските добиви на царевица. Земеделското ведомство е поискало от ЕК разрешение за внос на царевица от трети страни, по възможност без мито. Вече се водят преговори с Украйна и Сърбия, където има свободни количества, каза още Бъчварова.
"Царевица в световен мащаб има, цената е по-ниска от нашата и има възможност за внос при значително по-добри условия, отколкото на българските производители. Не така стои обаче въпросът с пшеницата", коментира Бъчварова.
Млекопроизводителите и свиневъдите също обявиха, че заради скъпите фуражи продуктите им са поскъпнали вече с 10 на сто. Така вече кофичка кисело мляко струва 70-80 ст., а сиренето е между 5-6 лева за килограм, а кашкавалът - между 8 и 9 лева. Вчера Кабил обеща да иска разрешение от Брюксел за субсидии за закупуване на фуражи, но процедурата щяла да отнеме поне 2-3 месеца.
Възможно е скоро да има скок и в цената на олиото, което вече поскъпна чувствително от началото на годината. Причината е, че и реколтата от слънчоглед се очертава слаба и на борсите вече се търгува по 520 лв. "Никога не е имало такава цена", отбеляза земеделският министър.
Въпреки съмненията за изкуствено надуване на цените обаче Комисията за борба със спекулата към икономическото министерство няма намерение да се намесва в ситуацията по чисто административни причини. "Половината от членовете й вече не заемат длъжностите, на които са били назначени във ведомствата, и няма как да се сезираме", поясниха от икономическото ведомство. Тази комисия бе създадена по идея на Сергей Станишев и Румен Овчаров именно за да се бори със спекулативното повишаване на цените, след като влезем в ЕС.

„Масларова дава 600 лв. за второ дете, обобщава „Сега"

Драстично увеличение на еднократните помощи за раждане на второ дете готви социалното министерство. Емилия Масларова предлага парите да се увеличат от 200 на 600 лв. от началото на 2008 г. При раждане на първо дете стимулът ще бъде повишен с 50 лева и от 200 помощта ще стане 250 лв. Досега еднократната помощ за първо, второ и трето дете беше по 200 лв., а за всяко следващо - по 100 лв.

Ако второто и третото дете са близнаци, предложението на социалното министерство е родителите да получат еднократна помощ от 1200 лв., обясни Лазар Лазаров, съветник на министър Масларова. В противен случай за трето дете ще се дават по 250 лв., а за четвърто и повече - по 150 лв.

"Има една много сериозна положителна тенденция на увеличаване на раждаемостта и мисля, че трябва да стимулираме младите хора", мотивира се социалният министър. Според нея младите семейства, от една страна, трябва да разполагат с по-голям паричен ресурс при раждане на дете, а от друга - с възможност да се върнат на работа по-рано. Затова другата мярка, която ще предложи Масларова, е разширяване на програмата "В помощ на майчинството" до навършване на 3-годишна възраст на детето. В момента тя е 2-годишна. По нея могат да се наемат безработни от бюрата по труда за детегледачки. Те получават 180 лв. заплата и осигуровка. Така майките могат да се върнат на работа преди изтичане срока на майчинството, за да не се дисквалифицират. От началото на годината досега 262 майки са се възползвали от тази програма.

В подкрепа на младите семейства социалното министерство има още една инициатива, която министрите Масларова и Орешарски вече са обсъдили. Чрез Социалноинвестиционния фонд ведомството на Масларова ще отпуска приоритетно пари за изграждане или възстановяване на детските ясли и градини.

73 978 деца са се родили през 2006 г., като 57% от тях са били първо дете в семейството, 38% са били второ, 3.9% - трето, и 1.1% четвърто и повече.

 ГАРАНЦИЯ

Ако се приемат предложенията на МТСП, министър Масларова не вижда проблем в евентуалното отпадане на семейното подоходно облагане заради плоския данък. В Стара Загора вчера тя увери, че данъчната промяна ще бъде факт само ако не накърнява интересите на хора с доходи между 200 и 400 лв. Такава била позицията на премиера. Масларова допълни и че правителството не би разрешило плоският данък да се отрази негативно върху финансовото състояние на свободните професии. Такива опасения има, тъй като с промяната би трябвало да отпаднат всички данъчни облекчения.

„Търсим пазарни ниши за привличане на повече германци", информира „Монитор"

Нови пазарни ниши за развитие на българския туризъм, според стратегията, могат да се търсят чрез привличането на туристи от различни групи страни, като съответно се създадат условия за осъществяване на предпочитания от тях вид туризъм. По-конкретно очакваме нарастване в броя на германските туристи до 2013 г. до 900 хил. души годишно, главно благодарение на увеличение на туристите в морските курорти и практикуващите екстремни спортове. Прогнозите са за бързо нарастване на ски-туристите от Великобритания и Ирландия. Също така се очаква до 2013 г. те да закупят над 2000 апартаменти и къщи в морските курорти и селища.
Туристите от скандинавските страни са с предпочитания към морските къмпинги и балнеоложките курорти и се очаква техният годишен ръст да бъде 5% - 10%.
Основна пречка за приемане на туристи от Русия, Украйна и другите страни от ОНД сега е визовият режим, се констатира в стратегията. Ако се разреши издаването на визи да се осъществява на границите при влизане за цена от 10 евро, очакваме три пъти увеличаване на техния брой (от 120 хил. през 2006 г. до над 350 хил. през 2013 г.). Очаква се и значителен темп на нарастване на туристите от съседните ни страни, особено от Румъния.

„Зърното оскъпи хляба, млякото и месото, съобщава и „Дневник"

Юлските поскъпвания на основните хранителни стоки продължават и в първите дни на август птицевъди и хлебопроизводители обявиха поредно покачване на цените. От в четвъртък за килограм пилешко месо ще се дава близо с 1 лев повече, най-евтините опаковки хляб (700 грама) се продават по 70 стотинки, което е поскъпване с около 30%, от 16 на 20 стотинки е промяната при яйцата.

Основната причина е най-слабата зърнена реколта от пет години с рекордно високи цени на брашното и фуражите, заради което започва внос на хиляди тонове жито и царевица от Унгария и Сърбия. Държавата няма планове да внася, а само ще помага на фермери в нужда, заяви земеделският министър Нихат Кабил пред Ройтерс.

Това е второто увеличение на хляба от началото на жътвата, когато заради дефицита на пшеницата зърнопроизводителите обявиха, че няма да продават продукцията си под средноевропейските котировки. Недостигът на фураж пък притиска нагоре себестойността в месо- и млекопроизводството. Само преди две седмици най-големите мандри вдигнаха с 10-15 % цените на млякото, сиренето и кашкавала. Според прогнозите им тази тенденция може да се запази, ако суровото мляко продължава да поскъпва заради сушата и намаления млеконадой. След производителите по веригата търговците действат по инерция и си слагат надценки, много по-високи от тези на колегите им в останалите европейски държави, обясниха експерти пред "Дневник".

За една седмица основните храни в Пазарджик поскъпнаха на три пъти. Килограм сирене под 5 лева вече не може да се намери, а само преди дни се търгуваше по 4 лв., сигнализираха потребители. Подобна е ситуацията в Русе, Бургас, София, Пловдив и останалите големи градове.

Според хлебопроизводители фермерите извиват ръцете на всички с високите цени на пшеницата, за да компенсират очертаващите се до 70% загуби при слънчогледа и царевицата. За първи път цените на пшеницата от нова реколта стигнаха до 400 лв. за тон и това е основната причина хлябът и брашното да поскъпнат с близо 20%, обясни председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите Георги Попов. Според него в момента българското жито е най-скъпото в света, тъй като таванът на международните котировки е 360 лв. за тон. Само преди две седмици брашното в страната се предлагаше от 550 до 600 лв. за тон, сега вече се продава по 750 лв. за тон, обясни и изпълнителният директор на пазарджишкия хлебозавод "Хлебмаш комерс - 95" инж. Юри Папазов. Килограм хляб в различни краища на страната се движи от 1.10 до 1.40 лв., като не е изключено да се стигне и до 1.60 лв., призна дори земеделският министър Нихат Кабил в сряда пред Би Ти Ви.

Търговци на зърно от София разкриват пред Ройтерс, че следващата седмица очакват от Унгария с шлепове по Дунав да пристигнат 15 хиляди тона царевица. "Търсенето на царевица в България е много силно и сме разпродали всичко, с което разполагаме", споделя пред Ройтерс търговец, който вече е закупил 4 хиляди тона от унгарския пазар. Няколко негови колеги пък са внесли между 3 и 5 хиляди тона фуражно зърно от Сърбия, допълва агенцията и посочва, че цените на житото в България са стигнали до абсолютен рекорд от около 400 лв. за тон, почти колкото е цената на борсите в ЕС.

Наши фермери вече опитват да внесат царевица и жито от страни в ЕС, но засега не успяват заради непознаване на търговете и процедурите за кандидатстване, казва Кабил в интервю за Ройтерс. Поради това София ще поиска от Брюксел да опрости процедурите, за да стават покупките по-бързо и по-лесно, допълва министърът. В контакт сме с властите в Сърбия, за да разберем с колко запас от царевица разполагат и колко могат да продадат на български фермери, казва още Кабил, без да даде повече подробности.

Според министър Кабил това би трябвало да е таванът и да няма ново поскъпване. "Трябва да се запази спокойствие, никой няма интерес от ненужна истерия, защото и други страни са в същата ситуация. Вътрешното потребление ще бъде осигурено", каза Кабил.

Ситуацията с фуражите изглежда най-драматична и поскъпването там е най-голямо. Затова в сряда птицепроизводителите първи обявиха поскъпването - от 3.20 лв. килограм пилешко вече ще се продава по 4 лв. След като месото мине по търговската верига до магазините, цените могат да стигнат и 5 лв., прогнозира председателят на съюза на птицевъдите Борис Стоименов. Засега мениджърите в сектора не очакват нови поскъпвания, но и едва ли ще има поевтиняване, преди да паднат цените на фуражите.

"Свиневъдите дълго време задържаха поскъпването, защото за всички нас е ясно, че пазарът трудно ще поеме сериозен ценови шок. Но с новите цени на фуражите сме безсилни и постепенно също ще вдигнем нагоре и нашите", съобщи Галя Бъчварова, председател на браншовия съюз. В началото на годината килограм живо тегло се е продавало по 2 лв., но само за последните две седмици свинското постепенно е стигнало до 2.40 лв. Вероятно увеличението ще бъде около 50%, като цените ще стигнат 2.70-2.80 лв., предвижда Бъчварова. При това положение до седмица и месопреработвателите ще коригират цените си, допълни изпълнителният директор на асоциацията на браншовата асоциация Светла Чамова. На този етап червените меса са покачили цените си "само" с около 30% на сто, и то не във всички градове.

И при млечните продукти суровината дърпа цените нагоре - сухото мляко в Европа е поскъпнало двойно, а от Украйна не може да се внася евтино, обясни Михаил Тачев, председател на Националната асоциация на млекопроизводителите. Заради сушата млеконадоят в много ферми рязко е спаднал, допълни и Севдалина Василева, маркетинг директор на "Обединена млечна компания". Според преработвателите дефицитите тепърва предстоят, затова и цените на сиренето и кашкавала ще продължат да растат и през есента.

Оставаме евтина дестинация с 5% богати туристи и след 5 години", информира „Монитор"

През миналата година делът на чуждите туристи у нас с ниски доходи (до 1000 евро месечно) е бил 63%, а на тези с високи (над 3000 евро месечно) - само 2 на сто. Предвижда се през 2013 година тези цифри да са съответно 45% и 5%. Това е записано като прогноза в Стратегията за перспективно и устойчиво развитие на българския туризъм за периода 2007-2013 г., изготвена от експерти от бранша под ръководството на председателя на Българската туристическа камара Цветан Тончев, информира Investor.bg.
Според техните изчисления брутните приходи от туризъм, генериран и от българи, и от чужденци у нас за тази година се очаква да бъдат 2,2 млрд. евро, за 2010 г. - 3,3 млрд. евро, а за 2013 г. - 5 млрд. евро.
Съотношението между приходи от морски и други видове туризъм сега е 75% към 25%, а за 2013 г. предвижданията са за 58% към 42%. Същевременно според разчетите събираните държавни и общински данъци и такси от туризъм ще нараснат от 220 млн. евро за тази година на 500 млн. евро през 2013 г.
Очаква се тенденциите, свързани с туристическото поведение през следващите години (2007-2020 г.), да са свързани с нарастване на изискванията на туристите към качеството, специфичността, атрактивността и разнообразието на туристическите услуги, повишаване на изискванията към инфраструктурата на страната, курортите и материално-техническата база на туризма и предлагането на специфични услуги по интереси и потребности на хората.
За периода 2006 - 2010 год. предпочитанията на туристите в световен мащаб се очаква да бъдат насочени към близки дестинации (от 1 до 4 часа пътуване със самолет), а също и към държави, гарантиращи сигурност и спокойствие, както и към специфичните форми на туризъм - СПА-туризъм, балнеология, хоби и екстремен туризъм, еко и селски туризъм, спортен и медицински туризъм, приключенски и др.
Очаква се появата на нови нискобюджетни авиокомпании да доведе до значително намаляване на цените на самолетните билети и до увеличаване на търсенето на пътувания в последния момент. Ще има увеличаване пътуванията на хората от третата възраст с цел профилактика, рехабилитация и възстановяване. Ще се увеличава и относителният дял на морските круизни пътувания, особено за платежоспособните туристи.
Ваканционният туризъм (летен, зимен, балнеоложки и др.), както и досега ще обхваща около 65% от туристите по света.
Между основните заплахи за успешното развитие на туризма у нас през следващите години се открояват прекомерното застрояване на морските и планинските курорти и селища, рязкото повишаване на цените на пакет-услугите, особено на вътрешния пазар след присъединяването на България към ЕС.

„ЕС спря от вчера проверките за „зелена карта" на наши коли", съобщава „Сега"

От вчера българските шофьори, пътуващи за страните от ЕС плюс Лихтенщайн, Норвегия, Исландия, Андора, Хърватия и Швейцария, не би трябвало да се проверяват за застрахователните полици "зелена карта". Това става по силата на приетото на 9 юли решение на Европейската комисия. По силата му се счита, че автомобилите с постоянна регистрация в България и Румъния имат сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност", която има покритие и в страните от ЕС.
Евросъюзът даде разрешението едва след като покритието на застраховката надхвърли 90% от регистрираните коли в страната. Според зам.-председателя на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн отпадането на проверката за "зелена карта", която бе специфичната форма на "Гражданска отговорност" за пътуване в чужбина, е категоричен факт. Тя обаче предупреди, че ако някой се страхува, че пътни органи в ЕС още не са запознати с разпоредбата и могат да създадат проблеми за застраховката, той има възможност да получи такъв документ преди отпътуването си за съответната страна.
Агаин каза още, че засега не вижда причини да се повиши цената на "Гражданска отговорност" в България само заради факта, че страната вече е член на ЕС.
Според зам.-транспортния министър Георги Петърнейчев носенето на сертификата е препоръчително най-малкото защото това ще позволи при пътен инцидент по-бързо да се идентифицира водачът и возилото му.

 „Влагат €110 млн. в най-големия завод за биоетанол у нас", разкрива „Монитор"

Най-големият завод за производство на биоетанол в България ще бъде построен в Нови Пазар. Инвестицията е италианско-руско-българска и възлиза на около 110 млн. евро, съобщи агенция "Кросс". Заводът ще е разположен на площ от 300 дка в индустриалната зона на града. Проектът е разработен в Италия и е съобразен с европейските стандарти. Като резултат от инвестицията община Нови Пазар ще получи възможност да кандидатства пред европейските фондове с инфраструктурни проекти.
Бъдещият завод ще преработва царевица и пшеница. Проектът включва строителство на производствени сгради, парк за резервоари, сгради за съхранение на зърно и горива, инфраструктура, канализация, система за противопожарна безопасност, пътища, помещения за контрол и други. Предвижда се годишно да се преработват 350 хил. тона зърно. Основният продукт - етанол - ще бъде с чистота 99,7%, а производителността - 960 хил. л биоетанол дневно. За сравнение към момента в страната ни се произвежда около 61 хил. т. биодизел годишно.
Новият завод за биоетанол ще осигури работа на около 500 служители и работници. Ще има станции за газ, електрозахранване, ВиК и др. Заводът ще разполага и с пречиствателна станция за отпадните води. Вещество с 15 ензими ще неутрализира миризми и други вредности на спиртния дестилат. Всичко от преработеното зърно ще бъде използвано без остатък.
Биогоривата в Европейския съюз са значително по-евтини от останалите петролни продукти. Целта е тяхното производство да продължи да се стимулира, за да се ограничи зависимостта от петрола. В началото на март Съветът на Европа взе решение за задължително производство или използване на възобновяеми енергийни източници в страните - членки на ЕС, в размер на 20% от всички енергийни източници до 2020 г. Препоръчително е до 2010 г. производството и използването на биогорива да достигне 5%.

„За 15 години двойно се стопиха корабите на БМФ", алармира „Дума"

За последните 15 години корабите на Параходство "Български морски флот" са намалели с 42 процента. Това съобщи вчера по време на конференция "Бъдещето на морския транспорт" изпълнителният директор на БМФ капитан Христо Донев. Той обясни, че сега параходството притежава 73 кораба, като 12 от тях са на по-малко от 15 години. Седем от корабите пък са по над 35 години.
Капитан Донев съобщи още, че ще предложи на Министерството на транспорта да бъдат продадени 15 неефективни кораба. Сред тях са седемте най-стари плавателни съда, четири химикаловоза и три кораба море-река. Според него е необходимо да се използва кредитния потенциал на дружеството за строителството на нови кораби и покупка на плавателни съдове "втора ръка" до 10-12-годишна възраст.
Подготвил съм списък с неоперативните активи на параходство Български морски флот, които ще бъдат извадени при приватизацията на дружеството, обяви министърът на транспорта Петър Мутафчиев. При продажбата на БМФ в отделно дружество ще бъде отделен фериботът. Някои от оперативните активи, които не са свързани с основната дейност на параходството, ще бъдат продадени или прехвърлени на други институции, обясни министърът. Мутафчиев каза още, че заради недостиг на морски кадри, ще се търсят пътища за обучение и създаване на добри условия за подготовка на морски кадри. Трябва да привлечем младите хора, категоричен беше той.

Три са фирмите, закупили необходимите книжа за приватизацията на БМФ. Повечето от тях са чуждестранни, обяви изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Тодор Николов. Той уточни, че приватизирането на параходството ще окаже сериозно влияние върху развитието на целия транспортен сектор на българската икономика. Раздържавяването ще бъде извършено едва след като бъде напълно готова стратегията за развитието на отрасъла. На 20 август изтича срокът за закупуването на документи за участие в приватизацията, а на 10 септември ще бъде извършено сертифицирането на участниците. Николов заяви още, че оценката за приватизацията на параходството е вече готова. 15 милиона лева обаче ще бъдат извадени от неоперативните активи на БМФ преди старта на приватизацията.

„AFI Europe строи индустриален парк във Варна", пише „Монитор"

Инвестиционната компания AFI Europe, дъщерно дружество на Africa-Israel Investments Ltd, собственост на израелския бизнесмен Лев Левиев, е придобила неназована компания, която притежава терен с офис сгради във Варна за 104,4 млн. долара (76,5 млн. евро), съобщи Investor BG.
Сградите са с площ от 40 хил. кв м, като AFI Europe смята да изгради индустриален парк с площ от 160 хил. кв. м.
Още през април компанията обяви споразумение за придобиването на неназован офис комплекс във Варна.
От българското представителство на компанията не бяха открити за коментар за сделката.
Наред с индустриалния проект във Варна Africa-Israel Investments има и проекти в София, сред които жилищният комплекс от затворен тип Vitosha Gardens.
AFI Europe има портфолио от жилищни комплекси, молове и хотели в Чехия, Сърбия и България.

„Ще плащаме ток и парно през мобилен телефон", научаваме от „Сега"

Абонатите на "Мобилтел" вече могат да плащат месечните си сметки и да зареждат предплатените си карти чрез мобилните си телефони. Това обяви финансовият директор на GSM оператора Пламен Петров.
Услугата Quick Pay позволява плащане да се направи от банковата сметка на клиента. В момента се преговаря с фирми като електроснабдяване, топлофикация, ВиК и други, чиито месечни сметки също ще могат да се плащат през системата.

Quick Pay е съвместна разработка на "Мобилтел" и "Датамакс" - фирмата, която държи и системата за онлайн разплащания e-pay. Мобилният й вариант е първата такава услуга в България и е една от първите в света. "Кога ще стане възможно плащане през системата и на сметки към други фирми, зависи от преговорите със съответните фирми", каза Петров.
Новата услуга е достъпна за абонатите на телефон 180018. За да се регистрира, клиентът трябва да има банкова карта с логото на БОРИКА или карта на ПИБ, ДЗИ, Алфа банк или Емпорики банк. Регистрацията става от банкомат с логото на БОРИКА. Желаещият въвежда своя GSM номер и четирите цифри от своята фактура. Когато системата бъде разработена и за плащания на комунални сметки, ще се въвежда и абонатният номер към съответното предприятие.
След регистрацията от банкомата от мобилния телефон се избира специален ПИН код, който трябва да е различен от ПИН-а на банковата и на SIM картата и се съставя в момента. Клиентите на предплатената тарифа Prima ще могат да се регистрират за Quick Pay с ЕГН-то си.
Цената на регистрацията до 31 август ще бъде 0.10 лв., съобщиха от "Мобилтел". Всяко конкретно плащане към друга фирма ще става без такса за Quick Pay.
ОПАШКИ
На среща вчера с ръководството на чешката компания ЧЕЗ, която държи електроразпределението в Западна и Северна България, столичният кмет Бойко Борисов поиска от компанията да намали опашките за плащане на тока в столицата. От компанията, която онзи ден ДКЕВР се закани да глоби с над 1 млн. лв. заради опашките, изтъкнаха, че вече са разкрили допълнителни пунктове за плащане. От есента компанията ще разкрие и свои каси в офисите на Банка ДСК и Пощенска банка.

„Петте най-големи банки формират над 56% от активите", научаваме от „Дневник"

В края на юни петте най-големи банки формират 56.5% от активите на банковата система, сочат данните от месечната статистика на Българската народна банка (БНБ). Засилването на концентрацията в сектора в голяма степен се дължи на извършеното през второто тримесечие на годината обединяване на трите банки от "Уникредит груп" Булбанк, Ейч Ви Би банк Биохим и "Хеброс", в Уникредит Булбанк, посочват анализаторите от централната банка.

Само за месец, през юни, общата сума на активите на банковата система се е увеличила с над 2 млрд. лв., а за една година с 11.2 млрд. лв. (31.2%). Това говори за засилената активност през миналия месец, която се е отразила и на тримесечната динамика.

През второто тримесечие на годината бърз растеж отбелязват кредитите и взеамнията (включително финансов лизинг), като делът им в края на полугодието достига близо 77% от активите на системата, сочат данните на БНБ. През юни само отпуснатите кредити на предприятия и експозиции на дребно са отбелязали растеж от почти 15%, а на годишна база нарастването е 47%. В резултат на тренда в края на юни корпоративните кредити и заемите за населението достигат близо 60% от активите на банковата система, което води до увеличаване на кредитния риск, отчитат от БНБ.

По тази причина от септември централната банка вдига задължителните минимални резеври на 12% вместо досегашните 8%. Целта на БНБ е към края на годината темпът на нарастване на кредитите да падне до около 35-40%, а през първото тримесечие на следващата година - до около 30 на сто, заяви в интервю за "Дневник" подуправителят на БНБ Димитър Костов.

Увеличението през второто тримесечие на кредитите и авансите с над 3 млрд. лв. е финансирано с освободените от предишните рестрикции парични средства и с нарасналите депозити, става ясно още от статистиката на централната банка.

През юни депозитите, различни от тези на кредитни институции, са се увеличили с 8%, достигайки 32млрд. лв. Средствата, привлечени от граждани и домакинства, които са част от тази категория, нарастват с 5.5% и в края на юни заемат близо 39% в общия привлечен ресурс в банковата система.

За първото полугодие банковият сектор отчита печалба в размер на 490 млн. лв., която е с около 40% повече спрямо същия период на миналата година.

Най-голяма в абсолютен размер е печалбата на Уникредит Булбанк - 112 млн. лв. За сравнение, нетната печалба на Булбанк, "Биохим" и "Хеброс" за шестмесечието на 2006 г., когато още не бяхав една група,е 66.5 млн. лв.Каре

Според новото групиране на управление "Банков надзор" т.нар. първа група на банките вече ще се формира само от първите пет по размер на активите институции - към края на юни това са Уникредит Булбанк, Банка ДСК, Райфайзенбанк (България), Обединена българска банка и Първа инвестиционна банка. Във втора група остават всички останали банки, а в трета - клоновете на чуждестранните институции. Новото групиране според БНБ е с оглед по-ясното открояване на динамиката на процесите в банковата система.

„Трета частна фирма с лиценз за пощенски услуги", съобщава „Монитор"

"МИБМ експрес" ООД стана третата частна компания, която получи лиценз за пощенски оператор и ще предлага услуги, за които досега имаха право само "Български пощи". Комисията за регулиране на съобщенията е взела решение да издаде на дружеството разрешително за срок от 20 години. В обхвата на лиценза попадат всички услуги, които са част от универсалната пощенска услуга. Изключение от тях правят само пощенските парични преводи.
Освен традиционния оператор "Български пощи" ЕАД доставчици на универсалната пощенска услуга са още "Топ Топ куриер" АД и "Еконт експрес" ООД. "Топ Топ куриер", която е собственик на пощенския оператор "Т- пост", вече започна да предлага услугите си и откри първия си офис в София. До два месеца ще бъде отворена втора станция в София, която ще се намира в кв. "Надежда". Според лиценза първият етап от развитието на новия оператор приключва в края на 2008 г. и тогава той трябва да разполага с центрове в 48 селища на страната.
"МИБМ експрес" притежава лиценз за неуниверсална пощенска услуга от 2005 г. и работи като куриерска компания. Дружеството има развита мрежа от куриерски офиси в 28-те областни центъра и в още 42 общински града.