Изменението на цената на електроенергията от 1 юли ще доведе и до увеличение на цената на водата, при снабдяването с която участват помпени съоръжения, съобщи председателят на Държавната комисия зе енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ Константин Шушулов, цитиран от БНР.

Той отбеляза, че това ще се отрази най-вече в градовете от Североизточна България, където и в момента цената на водата е най-висока. Досега няма внесени заявления от електроразпределителните дружества с искания за промяна на цените на електроенергията, каза Шушулов.

Членовете на ДКЕВР заявиха, че всички електроразпределителни дружества са поискали повишение на цената на продаваната от тях енергия, без промяна на цената на доставяната от НЕК електроенергия. Възможно е тази цена също да бъде коригирана, посочиха представителите на комисията.

Ще направим анализ на цялата система, но сме още в началото на този процес, каза Шушулов. Рано е да се каже колко точно ще поскъпне токът от 1 юли, добави той. От април предстои увеличение на цената на въглищата, която не подлежи на регулация от ДКЕВР и трябва да бъде одобрена от министъра на икономиката и енергетиката.

Увеличението на цената на въглищата трябва да бъде направено така, че електроразпределителните дружества да издържат финансово до 1 юли, смята Шушулов.