Вчера борсовите индекси в САЩ отбелязаха ръст, компенсирайки загубите от седмицата, след като нефтът поевтиня и заради прогнозите на икономистите, че Федералният резерв ще увеличи лихвените нива тази година.

Target Corp., AMR Corp. и Dow Chemical Co. спечелиха след спада на суровия петрол с 2.4%.

Citigroup, Goldman Sachs и Morgan Stanley също постигнаха подобрение след като потребителските цени на основните хранителни продукти и горивата отчетоха ръст с 0.2%, срещайки средната оценка на икономистите, от Блумбърг.

Майкрософт, най-големият софтуерен производител в света, отбеляза ръст за втори пореден ден след отказа си от предишното си предложение за поглъщане на Yahoo.

Широкият индекс Standard & Poor's 500 прибави 20.16 пункта или 1.5%, до 1 360. 03. Индустриалният Dow Jones покачи 165.77 пункта или 1.4 процента, до 12 307. 35, а високотехнологичният Nasdaq индексира покачване с 50.15 пункта или 2.1%, до 2 454.5. За всяка акция, която поевтиня, пет отбелязаха поскъпване.

"Ако видите, че цените на нефта да спадат, дори и с малко, тогава поглеждате на вложенията на пазарите на облигации в по-положителна светлина," според Курт Брюнер, брокер в Swartmore,"и инвеститорите мислят, че има по-голяма вероятност Федералният резерв да вдигне лихвите. Ние обаче не мислим, че те ще направят това."

Предположенията, че Федералният резерв ще повиши лихвените нива за подсигурените краткосрочни междубанкови кредити доведе до спад на S&P 500 с 0.1% тази седмица, като общото му понижение от началото на годината достигна близо 7 4%.

Увеличението на индексите на потребителските цени вчера спомогна да уталожат притесненията, че по-високите лихвени нива ще ерозират корпоративните печалби.

Вчера нефтът отбеляза спад докато доларът постигна най-голям седмичен тъст от почти три години, давайки глътка въздух на американската икономика, заради необходимостта и от вносни суровини.

Вчера Target, втората по големина верига за търговия на дребно с САЩ поскъпна с $1.33 за акция, като достигна цена от $53.54 за акция, след като в четвъртък правителствен доклад отчете ръст с 1% или два пъти повече от ачакваното, на продажбите на дребно.

AMR, най голямата компания за самолетни превози в САЩ пък отбеляза покачване на акциите си с 4.6% до $5.46.

Dow Chemical, качи 60 цента за акция до $39.05. Най-големият американски химически производител каза миналият месец, че то ще предприеме рекордно увеличение на цените на продуктите си в 111 - годишната си история заради повишаването на цените на енергията и суровините, използвани за производство на стирофом, пестициди и пластмаси.

Вчера акциите на Citigroup се поскъпнаха с 59 цента или 3%, до $20.48, тези на Goldman Sachs отбелязаха увеличение с $11.54 или 6.9%, до $178.29, а на Morgan Stanley нараснаха с $2 .66 или 6.9%, до $41.04 за акция.

Майкрософт покачи 83 цента, или 2.9%, до $29.07 за акция, отбелязвайки най-високият ръст от 19-и май. Най-големият софтуерен производител на света вчера отказа да плати цената от $47.5 милиарда, която предложи миналият месец за най-посещавания уеб-сайт в САЩ. Yahoo пък изгуби по 5 цента от стойността на акциите си до $23.47 за акция.