„Полет на кредит", обобщава от първата си страница „Капитал Daily"
Когато държавата или пък някоя голяма компания си избира туристическа агенция, която да се грижи за превоза и настаняването на служителите й при командировки, обикновено поставя изискване. А то е ползваните билети да са на разсрочено плащане. Обикновено между един и два месеца. Този начин на работа е традиционен и се прилага от години, а договорите, които туроператорите сключват със своите корпоративни клиенти са дългосрочни.

Дали заради кризата, или заради правилата на работа в отделните компании обаче, все повече фирми, включително и държавните учреждения искат отложено плащане на ползваните от тях билети.

Същевременно сроковете за плащане от страна на туристическите агенции към авиопревозвачите се скъсяват и се очаква от следващата година да станат седем дни. Това поставя туроператорите в незавидната ситуация да блокират оборотни средства или да търсят външно финансиране, за да изпълнят задълженията си към контрагентите. Макар още да е рано за прогнози, новите, по-кратки срокове, се очаква да създадат напрежение в туристическия бранш.

За скъсените срокове

Заради повишената междуфирмена задлъжнялост в последните години, организацията на авиопревозвачите IATA въведе нови правила за плащане на самолетните билети от страна на пътническите агенции, акредитирани от нея. В момента това трябва да стане в 14-дневен срок, но само след няколко седмици- от 1 ноември, той вече ще бъде 10 дни. От  1 януари следващата година пък туристическите фирми ще трябва да превеждат сумите на всеки седем дни или четири пъти месечно. Тези нови правила ще важат за над 160 български компании, които са акредитирани към IATA.

И за удължените срокове...

Решенията за скъсяване на сроковете идват на фона на все повечето искания от фирми - клиенти на туристическите агенции, за отложено плащане на ползваните от тях билети. Тази практика съществува от години като масово големите корпоративни клиенти погасяват сметката за поръчаните от тях билети накуп в края на месеца, а понякога и след два. Според представители на бизнеса през последните години отложено плащане започват да искат и по-малки фирми, както и държавни институции, които директно го поставят като условие в обществените си поръчки. Туристически агенции казват, че наскоро е поставен своеобразен "рекорд" от голям корпоративен клиент. Той е търсил агенция, която може да си позволи да сключи договор, по силата на който поръчаните от него самолетни билети да могат да се осребряват три пъти годишно.
Още от статията на „Капитал Daily"

„Камикадзе в мазето", четем от първата страница на „Стандарт"
Бомби със закъснител цъкат в мазета и сутерени на стотици български домове. Това стана ясно след жестокия взрив в трафопост в Бургас. След експлозията три семейства останаха без подслон, шест са с изпотрошени врати и прозорци, няколко коли бяха потрошени и цял квартал изкара безсънна нощ. "Помислих, че е камикадзе. Минути преди взрива усетих миризма от запалени кабели и побягнахме с децата. Инак щяхме да сме мъртви", разказа Пламен, чийто апартамент е истинска руина. Инцидентът станал малко след 3 часа през нощта на ул. "Хан Крум". Два часа по-рано заради спрял ток в трафопоста работил екип на EVN. Трагедията по чудо мина без жертви, но тя може да се повтори. Само в Бургас опасните съоръжения са 96. Заради инцидента депутати ще внесат законопроект, който да забрани трафопостовете в жилищни сгради.
Още по темата от „Стандарт"

„Данъчните промени може да блокират възстановяването на ДДС за фирмите", предупреждава от първата си страница „Сега"
Предложените от кабинета нови правила за погасяване на публични задължения може да блокират възстановяването на ДДС за фирмите. От 2013 г. внасяният от компаниите ДДС ще може да се пренасочва автоматично от НАП за покриване на други неплатени задължения, ако те са възникнали с по-ранна дата. Така коректни фирми може да се окажат некоректни платци на ДДС и да загубят правото на данъчен кредит.

За това е алармирал председателят на КНСБ Пламен Димитров на заседанието на тристранната комисия за обсъждане на промените в данъчните закони и проектобюджет 2013. За пръв път стенограма от обсъждане в рамките на тристранката бе публикувана. От текста става ясно, че финансовото министерство е наясно с проблема, но счита невъзстановяването на кредит при длъжници за справедливо.

"Какво се случва с една малка фирма, която е регистрирана по ДДС, внася данъка, но има някакво старо задължение - за вноски или друго задължение? Какво става с нейното право да възстанови ДДС-то, след като от платената вноска по ДДС са прихванати стари задължения и данъкът всъщност не е издължен, а лицето очевидно няма право на данъчен кредит? Така може да се стигне дори и до дерегистрация по ДДС (б. р. - за системно неизпълнение на закона)?", е попитал на заседанието Пламен Димитров.

В опит да успокои участниците в тристранката зам. финансовият министър Владислав Горанов е обяснил, че министерството и НАП са наясно с този риск, но данъчните ще решават за всеки случай поотделно. "Дерегистрацията при три последователно декларирани, но невнесени задължения от лица, регистрирани по ДДС, е правна възможност, но тя не действа автоматично. Администрацията ще преценява конкретните обстоятелства за всяко едно данъчно задължено лице и ще я прилага тогава и само тогава, когато действително имаме некоректно поведение, а не когато имаме ситуация, в която е очевидно, че излиза някакво старо задължение", е обяснил Горанов.
Още от статията на „Сега"

„Малкия Мук" залови трима търговци и микробус с контрабандни цигари", разкрива „Труд"

Специализирана полицейска операция „Малкия Мук" залови трима търговци и микробус с цигари без бандерол. Това заяви за агенция „Фокус" министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов по повод засиленото полицейско присъствие във Велико Търново и в Бяла.

„Операцията е реализирана от ГДБОП и регионалните дирекции на МВР във Велико Търново, Русе, Плевен и Стара Загора. Целта на операцията е предотвратяване на незаконната търговия с цигари без бандерол."  заяви министър Цветанов.

Министърът на вътрешните работи уточни, че задържаните са Румен от Стара Загора, известен с прякора Малкия Мук, на 43 години, криминално проявен, регистриран за организиране на престъпна група за изнудване и рекет, трафик на крадени автомобили, търговия с алкохол без бандерол. Заедно с малкият Мук са задържани 45-годишният Янчо от Стара Загора и 51-годишният Васил от София.

„Групата е наблюдавана от МВР през последните месеци и е задържана в момент на извършване на сделка със 100 мастербокса цигари без бандерол, марка „Велвет" във Велико Търново. Цигарите са били доставени в Бяла в микробус „Мерцедес", управляван от Милен, 30-годишен гражданин на Велико Търново. Предаването на парите, 100 000 лева, при което извършителите са задържани , е извършено във Велико Търново." - заяви пред „Фокус" министър Цветан Цветанов.

Процесуално-следствените действия на територията на Велико Търново, Стара Загора, Русе и Плевен продължават.
Още от статията на „Труд"

"Маркетинг на границата на закона", разкрива „Капитал Daily"
Втора санкция за антипазарни практики в рамките на един ден беше наложена на най-голямата организация за оползотворяване на отпадъци "Екобулпак". Малко след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи над 200 хил. лв. глоба на дружеството за подвеждаща реклама по жалба на "Екопак", антимонополното ведомство обяви и санкция от близо 275 хил. лв. за недобросъвестна търговска практика и опит за дискредитиране на конкурент. Производството беше образувано по искане на "Импакт корпорейшън" заради това, че "Екобулпак" е разпространявала информация сред клиентите й, която уврежда доброто й име. В резултат на това компанията е понесла щети, за което смята да заведе и дело в съда.

Агресивен маркетинг

Случаят е отправен към КЗК, след като "Импакт корпорейшън" разбира от свои членове, че представители на "Екобулпак" са се свързали с тях по имейл или телефон и са им предложили услугите си. Проблемът обаче е не толкова в агресивния маркетинг, провеждан от фирмата, колкото в твърденията й, че "Импакт корпорейшън" е обявена в несъстоятелност и й е наложена санкция, която е много вероятно да доведе до отнемане на разрешителното й и до преустановяване на дейността. Всичко това се е случило в края на февруари и е продължило около седмица.

От публикуваните от КЗК части от кореспонденцията става ясно, че от "Екобулпак" са информирали клиентите на конкурента си, че той вече не присъства в Търговския регистър, след което са им изпращали кратко представяне на дейността си и офертата си за 2012 г. Такива контакти са установени с най-малко 14 дружества, част от които действително са прекратили договорите си с "Импакт корпорейшън". Една от компаниите обаче - "Милена стил", се свързва с "Импакт корпорейшън" и я информира за кореспонденцията. "Обадиха се в нашия офис и казаха, че сте обявени в несъстоятелност или фалит". Прилагам тяхното писмо и оферта", пише в имейла си Милена Нецова от "Милена стил". Тя определя поведението като некоректно и препоръчва на дружеството да сигнализира където е необходимо.

Сред получилите оферти са и фирмите "Томи" и "Ранърс", както и "АДД - България" и "Дани-69", които са прекратили договорите си с "Импакт корпорейшън", но по собствена инициатива. Според представените в КЗК документи това е станало заради "неосъществяване на задълженията за оползотворяване на отпадъци от опаковки съгласно Закона за управление на отпадъците".
Още от статията на „Капитал Daily"

"Данъкът за коли според газовете", четем в „Стандарт"
Годишният данък на автомобилите ще се определя в зависимост вредните газове, които изхвърлят. Това предвижда Национален план за насърчаване производството и ускореното навлизане на екологични превозни средства в България, който ще разгледа днес Министерски съвет. Така за новите коли, които са по-икономични и отделят по-малко вредни газове, ще се плащат по-малко налози. Най-малко данъци ще се плащат за колите на ток. В плана се предвижда и въвеждане на преференциални такси за първоначална регистрация на електрическите и хибридните автомобили, както и провеждане на т.нар. зелени обществени поръчки, при които ще има екологични изисквания. Досега експертите са обсъждали различни варианти за насърчаване използването на колите на ток, като например да бъдат освободени от закупуването на винетки и от такса за паркинг в градовете.
Още от статията на „Стандарт"

„Бум на мераклии за европари за саниране" е водещото заглавие на страниците „Бизнес и финанси" на вестник „Монитор"
Броят на желаещите да санират жилищни сгради с европари непрекъснато се увеличава. До момента са подадени 111 заявления от цялата страна за кандидатстване за субсидия по оперативна програма „Регионално развитие". Това каза вчера регионалният министър Лиляна Павлова по време на откриване на информационните дни по програмата в София. Към 1 октомври подадените заявления бяха 106, а в началото на септември - 83.

Предвижда се по тази линия да бъдат обновени жилищни сгради в 36 града в България. Етажни собствености в 26 от тези населени места вече са заявили интерес. Най-много са мераклиите в София.

В столицата са подадени 28 заявления

След това най-активен е Смолян. Там засега има 10 сгради, чиито собственици кандидатстват за финансиране по програмата.

Най-често заявленията са за блокове с до 15 апартамента. Повечето от тях са монолитно строителство с един или два входа. Най-голямата сграда, която ще се бори за средства от еврофондовете, е в София. Тя е на 8 етажа с общо 24 апартамента.

Вече са одобрени и първите блокове, които ще бъдат санирани по програмата, каза министър Павлова. Става въпрос за 8 сгради в София и 3 в Хасково. 4 заявления са били отхвърлени, защото не са отговаряли на критериите за допустимост. На условията отговарят сгради, проектирани след 26 април 1999 г., панелни и тухлени минимум на 3 етажа с поне 6 апартамента.

Може да кандидатстват не само цели блокове, но и по няколко входа заедно, стига те да са вързани на една абонатна станция.
Още от статията на „Монитор"

"655 акта за нарушения състави Сметната палата през 2011 г.", пише на първата си страница „Класа"
При извършените проверки на Сметната палата през 2011 г. са констатирани множество нарушения и са съставени общо 655 акта , съобщи на специална пресконференция председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров. При четири от случаите са констатирани особено големи нарушения и данните от проверките за предадени на прокуратурата с мотива за наличие на престъпление. Финансовите отчети само на 6 министерства и 7 общини и 11 ВУЗ-а са заверени без никакви забележки, отбелязаха от Сметната палата.

Финансовите отчети на четири от проверените общини, както и на „Технически университет"-София не са заверени поради значителни разминавания между отчетените счетоводно активи и действителното състояние на нещата. Проверката е установила, че „Техническият университет" няма документи за собственост на 11 свои сгради и съответно това имущество не е заприходено. ВУЗ-ът няма документи за собственост и на два апартамента, също и на парцел от 26 хил. кв. м на стойност 409 хил. лв. Учебното заведение е правило и нецелесъобразни разходи, като например закупуване на брониран автомобил, който след 1 година вече е бракуван. Общините, които имат най-висок дял не заприходени активи или неправилно осчетоводени приходи и разходи спрямо общия им годишен бюджет са Септември, Борован, Бобошево и Бяла Слатина. При последната община нарушенията са свързани с неправилно осчетоводени средства за местния футболен клуб и за представителни разходи на местната администрация. На посочените общини е даден срок, в който да отстранят нарушенията.
Още от статията на „Класа"

„Българинът може да си позволи до 34 000 евро заем за жилище", съобщава „Сега"
Българинът може да си позволи средно ипотечен кредит до 34 хил. евро и потребителски заем до 3800 евро, както и да получи кредитна карта с лимит до 750 евро. Той е с "добър" личен кредитен рейтинг - редовно си погасява взетите заеми и не надхвърля възможностите си, но е далеч от отличие. Едва 6% от препитаните граждани се доближават до отлична оценка. Всеки десети българин пък попада в категорията на хората с лош кредитен рейтинг. Причината, според експерти, е или в ниските месечни доходи, или в многото дългове. Все пак българите са успели да избегнат голямата кредитна задлъжнялост и са се измъкнали от "изкушенията" на кредитния бум през периода 2005-2008 г., смятат кредитните експерти.

Заради по-добрите си доходи жителите на големите градове имат по-сериозен шанс да получат сериозен кредит от банка - до 42 хил. евро ипотечен кредит и до 4500 евро потребителски заем. Там и лимитът за кредитна карта е средно 1000 евро. В по-малките населени места доходите позволяват до 23 хил. евро ипотечен, до 2500 евро потребителски кредит и кредитна карта с лимит до 250 евро.

Около 12% от ипотечните кредити у нас могат да бъдат успешно рефинансирани, съобщи финансовият консултант Тихомир Тошев, изпълнителен директор на "Кредит Център". "За да се възползвате от тези оферти и да можете да рефинансирате кредита си, трябва да отговаряте на изискванията към момента - т.е. трябва да сте на работа поне от шест месеца, да имате доход, достатъчен да покрива месечна вноска", обясни Тошев. Той смята, че не всички ипотечни кредити са изгодни за рефинансиране, защото въпреки по-ниските лихви на новия кредит, ако се платят таксите по стария накуп, сделката става неизгодна. Малко над 85% от кредитите все още не са изгодни за рефинансиране. Според Тошев след 3-4 години лихвите ще започнат да се доближават все повече до средните лихви по ипотеките в Европа и тогава опцията за предоговаряне на кредита в съществуващата банка или за рефинансиране при по-изгодни условия ще се разшири.
Още от статията на „Сега"

„Ресторантите в Студентския град отворени до 1 ч след полунощ", съобщава „Труд"
Собствениците и съдържателите на дискотеки и кръчми в Студентския град в столицата категорично не приемат промяната в Закона за висшето образование. С нея се забранява този тип заведения с работно време след 22 ч да се помещават на по-малко от 100 метра от студентските общежития. Това научи "Труд" от представители на бизнеса в академичното градче.

Проектозаконът вече мина на първо четене, но предизвика остра реакция от собственици и управители, предимно на фолкдискотеки. След открита дискусия в парламента комисията по образование даде максималния срок от 21 дни, в който да бъдат направени предложения за второ четене. И да бъде намерен балансиран вариант, така че бизнесът там да не фалира.

Отстъпката, която са готови да направят собствениците на заведения, е на територията на самите сгради на студентските общежития да няма игрални зали, казина, дискотеки, барове, вариетета и т.н. Но забраната да не важи за заведенията за хранене. А последните да са с работно време до 1 ч след полунощ.

Бизнесът предлага още държавните имоти, които вузовете стопанисват, но се използват за живеене (т.нар. ниски тела до блоковете), да могат да работят като ресторанти, дискотети, барове и т.н. без ограничение в работното време. Това да важи и за сгради, които са частна собственост, но са прикрепени към студентските общежития.

Вчера депутатите от ГЕРБ трябваше да се запознаят с предложенията и да вземат решение кои от тях да подкрепят в пленарната зала. Това обаче не стана, тъй като редовното заседание на парламентарната група не се състоя.
Още от статията на „Труд"

"50 000 лева депозит за обжалване на европоръчка", съобщава „24 часа"
При обжалване на поръчка по проект, финансиран с еврофондове, фирмите да внасят депозит от 50 хил. лв. Това предвижда предложение за промяна на Закона за обществените поръчки, внесено от Министерския съвет за становище от Комисията за защита на конкуренцията.

Обезпечение при жалбите имаше преди няколко години, но отпадна от закона. Идеята за връщането му сега е на министерството на околната среда. Мотивът е, че в резултат на оспорването на процедурите сключването на договорите по оперативна програма "Околна среда" се бави с повече от половин година. Преди това е отнемало 3,5 месеца. В становището се посочва, че една от причините за ниската усвояемост е тенденцията за засилено обжалване на процедурите за строителство и надзор.

Обезпечението пък било гаранция "за спазването на принципа на ефективност и пропорционалност на интереса, като същевременно има възпираща роля, непозволяваща лицата да упражняват предоставеното им право на обжалване без наличието на доказан правен интерес."
Още от статията на „24 часа"

"Индийци искат да сглобяват трактори у нас", информира „Монитор"
Най-големият производител на селскостопанска техника в Азия Escorts регистрира компания в България и ще започне асемблиращо производство на нов модел трактори Farmtrac. След това компанията предвижда разширяване на инвестицията си в нашата страна, съобщиха вчера от Министерството на икономиката и енергетиката. Министър Делян Добрев е на официална визита в Индия по повод 17-ата сесия на българо-индийската междуправителствена комисия. Escorts Group произвежда техника за селското стопанство, строителството, жп транспорта и компоненти за автомобилната индустрия, уточниха от ведомството.

Освен Escorts интерес към инвестиции у нас е проявил и световният конгломерат Wipro. Индийската компания ще започне проучване за установяване на наша територия на производство на хидравлични цилиндри. Обмисля се и възможността ИТ дейностите на компанията в  Източна Европа да бъдат базирани в България, е станало ясно на среща на министър Делян Добрев в Делхи с ръководния екип на Wipro. Нетната печалба на индийската компания за миналата година е 7 млрд. щатски долара. За нея работят 120 хиляди души от 70 националности.

„Тази компания е втората в света по големина в този бизнес с очаквана печалба за тази година над 1 млрд. долара. Много сериозен инвеститор, който присъства в 55 държави в света", коментира пред агенция „Фокус" министър Делян Добрев. „Уговорихме се за тяхно посещение в България и мисля, че тази инвестиция ще бъде много сполучлива", допълни той.
Още от статията на „Монитор"