82,446 млн. евро безвъзмездно ще получи страната ни от Европейския съюз по програма САПАРД за 2006 г.
Това предвижда одобреният от правителството проект на Годишно финансово споразумение по програма САПАРД.

По предприсъединителната програма за развитие на земеделието и селските райони от 2000 г. досега страната ни е получила 362 млн. евро, съобщиха от пресцентъра на МС.

Програма САПАРАД е един от предприсъединителните инструменти на ЕС. Основната й цел е приобщаване на българската селскостопанска политика към Общата селскостопанска политика на ЕС, за да се повиши качеството на произвежданата земеделска продукция и конкурентоспособността й на международния пазар.

Към ангажиментите на ЕС, поети с годишните финансови споразумения съгласно Националния план за развитие на земеделието и селските райони, България осигурява съфинансиране на програмата. То е 25% от общите публични разходи.

С Годишното финансово споразумение за 2006 г. ще бъде удължен с една година периодът на валидност на финансовия ангажимент от страна на Европейската общност, определени със споразуменията за 2004 г. и за 2005 г. това ще позволи цялостно и ефикасно усвояване на бюджета и ще предотврати евентуални загуби, които би претърпяла страната ни вследствие на непълното усвояване на бюджетите на двете споразумения.