Топлинна и електрическа енергия ще се произвеждат след обработването на отпадните води в пречиствателната станция в Горна Оряховица, която откриват днес.

Съоръжението има капацитет да пречиства 16 хил. куб. м отпадни води в денонощие на базата на 100 хил. души население, съобщава в."Янтра днес"

Проектирана е да обслужва Горна Оряховица, Долна Оряховица и Лясковец. В рамките на проекта са изградени пречиствателна станция за отпадни води, помпена станция с напорен тръбопровод от Долна Оряховица, връзки с канализационните колектори от Лясковец и Горна Оряховица, необходимата инфраструктура.

Предвидено е през съоръжението да преминават не само битови, но и промишлени отпадни води. Технологията е те да се третират допълнително с азот и фосфор, за да излизат с втора категория чистота ­ чувствителна зона.

Органичните отпадъци се разграждат до минерали, а утайката се събира в метантанк, където изгниването става без въздух. Така се освобождава метан, който ще се оползотворява за получаване на топлоенергия.

Съоръжението има и 2 ко-генератора по 150 киловата, което позволява биоенергията да се трансформира в електрическа. Тя ще се използва за собствени нужди и ще се продава на фирми.


За последните 2 г. у нас това е първата завършена пречиствателна станция по ИСПА.

Предвидените за изпълнението средства са били 16,6 млн. евро, 75 % от които се осигуряват от ИСПА, останалите 25 % са от държавния бюджет.

Изпълнителят на проекта е турският консорциум "Тексер-Мапа-Масгюнел". По време на строителството са спестени около 6 млн. евро. Част от тях ще отидат за изграждането на нови ВиК инсталации и мрежи в Горнооряховска и Лясковска община, за подновяване и поддръжка на остарелите