През следващата седмица инвеститорите ще следят данните за търговския баланс на САЩ, както и ключовият индикатор за потребителското доверие, като ще се следи дали ще подкрепят добрата икономическа картина оформена от изненадващо силните данни за новите работни места.

Срещата за определяне на лихвените нива във Великобритания, както и изборите в САЩ също ще бъдат във фокуса. Списъкът от събития се допълва от речите на представители на централните банки в Еврозоната, САЩ, Япония и Китай.

Данните от петък показаха, че безработицата в Щатите е достигнала 5-1/2 годишно дъно през октомври, а новите работни места са 92,000 (силна ревизия нагоре за предишните 2 месеца), което накара инвеститорите да размислят относно коментираното бъдещо понижаване на лихвите.

По-силните от очакваните показатели за работните места понижиха цените на облигациите, докато акциите и доларът се повишиха.

Данните за международната търговия на САЩ за септември и предварителните изчисления на Мичигански университет за потребителското доверие през ноември са насрочени за следващия четвъртък. Тези показатели могат да окажат силно влияние върху дебата относно бъдещото развитие на икономиката.

Икономистите очакват търговският дефицит през септември да е $67 млрд. от $69.9 млрд. отчетени през август.

Тежестта на големия дефицит оказваше влияние на долара през последните няколко години и валутните инвеститори внимателно ще следят изнесените данни.

Поглед върху лихвите и изборите

Управителят на Британската национална банка Мервил Кинг каза, че повишаването на лихвите следващата седмица още не е сигурно, но последните проучвания показват силен растеж в сектора на услугите, комбиниран с инфлацията, която в момента е над целеното ниво от банката. Всички тези показатели „бетонират" очакванията за покачване на лихвите от страна на централната банка в четвъртък.

Според проучване на Ройтерс, всички 58 интервюирани анализатори прогнозират повишение с 25 базисни пункта до 5.00%. Проучването показва, че един от петима предсказва още едно повишение следващата година до 5.25%, особено ако тревогите за силен растеж на заплатите се оправдаят.

Пазарите също ще следят изхода от изборите за Конгрес в САЩ. Ако Републиканците загубят Сената или понесат тежка загуба в парламента, акциите и долара могат да се окажат уязвими.

В началото на седмицата е срещата на финансовите министри на Еврозоната в Брюксел, след като Европейската централна банка остави лихвените нива на 3.25% миналия четвъртък и потвърди очакванията за тяхното повишаване през декември.

В петък всички ще следят изявленията на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке и президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише, които ще говорят на конференцията на централните банки във Франкфурт. Заместник-управителят на Японската национална банка Казумаса Иуата и управителя на Китайската банка Ксиаочуан също ще вземат участие в част от дискусията.

Други важни данни са PMI на услугите на RBS в Еврозоната за октомври които са в понеделник. Икономистите очакват индекса да е на ниво от 57.0, тоест повишение от 56.7.

В Япония икономическия календар е относително слаб като се очакват данните за паричните потоци за октомври в четвъртък и септемврийските машинни поръчки в петък.

*Обзорът за предстоящата седмица е любезно предоставен от finance.news.bg