От Scotch Whisky Association съобщават, че през миналата година са реализирани над един милиард бутилки от специалната течност, или увеличение с 6% спрямо 2005. Скочът е много важна експортна стока - през 2006 е донесъл на Великобритания 2,5 млрд. паунда, или 78 паунда на секунда.

Доставките за Китай са се увеличили с 27% до 58 млн. паунда, това е десетия по обем пазар на шотландско уиски. Най-голям пазар за износа на шотландската ракия е САЩ, където продажбите през миналата година са достигнали 400 млн. паунда.

Въз основа рекордната 2006, президентът на Асоциацията на шотландското уиски вижда перспективите по-светли, отколкото са били през изминалите години. „Аз изпращам силно насърчение към дестилаторите в Шотландия да увеличат мощностите си и да се възползват от световната възможност, тъй като пазарите в Азия, Северна и Южна Америка имат силен потенциал за ръст".

Поляците също започват да оценяват спиртната напитка на Шотландия и миналата година са внесли скоч за 10 млн. паунда, или 42% увеличение. „Винаги сме казвали, че Източна Европа има голям потенциал, тъй като е традиционен регион за употреба на спиртни напитки. Откакто Полша е в ЕС, квотите и другите бариери бяха премахнати".

Компанията Diageo, производителят на Johnnie Walker, по-рано през годината обеща да инвестира 100 млн. паунда, за да отговори на нарасналото търсене в Бразилия, Русия, Китай и Мексико.