Оптимизмът на мениджърите на европейските предприятия намалява през юли, след поредицата от негативни данни за региона от последните две седмици.

Индексите PMI (Purchasing Managers' Index), чрез които се представя резултата от запитвания на мениджърите за поръчки в сферата на промишлеността отбелязват спад две от трите големи икономики в еврозоната.

В Германия индексът PMI остава 50.9 пункта за юли, колкото беше и през юни, като стойности на индикатора под 50 показват забавяне на темповете на развитие на страната.
Във Франция индексът на очакванията на мениджърите в сферата на производството през юли показва повишаване на песимизма.

Стойността на индикатора намалява до 47.4 пункта, спрямо 47.5 пункта, отчетени през юни.

В Италия индексът спада до 45.3 пункта, след като през предходния месец беше регистрирано ниво от 46.9 пункта.

В Обединеното кралство, еквивалентният индекс CIPS (The Chartered Institute of Purchasing and Supply) който представя резултата от запитване на мениджърите за поръчки в сферата на промишлеността за Великобритания спада до 44.3 пункта за юли.

Това е най-голямото му намаление от декември 1998 година досега, като очакванията на анализаторите бяха за спад до 45.5 пункта.

През юни стойността на индекса за очакванията на мениджърите в сферата на производството беше 45.8 пункта.

Спадът се дължи до голяма степен на кризата на британския имотен пазар, като по-рано тази седмица доклад показа рекорден за последните 17 години спад на цените на жилищата на Острова.

В същото време се засилват сигналите от централната банка за възможността да бъдат повишени лихвените нива с оглед на засилването на инфлационният натиск.

През юни инфлацията на потребителските цени на Острова достигна 3.8%, най-високата стойност за последните 11 години.