Прекалено рано е да се направи оценка на Бюджет 2013г. на Испания и на предложените от испанското правителство нови сурови мерки и структурни реформи, заяви Саймън О"Конър - говорителят на ЕК и говорител на Европейския икономически шеф - Оли Рен.

"Ние не може в настоящия момент да коментира испанския бюджет", заяви той. "ние ще оповестим нашите прогнози и оценки на 7-ми ноември, когато ще обявим оценки на различните бюджетни мерки на всички-страни членки и в този случай оценка и на испанския бюджет", каза О"Конър от Европейската Комисия.

Това негово изказване изглежда по-предпазливо спрямо "еуфоричното" официално изявление снощи на самият Оли Рен (шеф на Европейската валутна и икономическа комисия и вицепрезидент на ЕК) в което Оли-то приветства структурната част в предложния от испанските власти пакет за нови мерки и реформи и отбеляза, че в някои области, испанското правителство дори е "надминало" направените преди време препоръки от страна на Европейската Комисия.

Попитан, дали този Бюджет 2013.г и новата програма за структурни реформи на Испания сега не представляват и предварителните условия, които ЕК би изискала от Мадрид, ако правителството на Рахой отправи молба за официална суверена помощ, Саймън О"Конър оказа коментар....

О"Конър се изказа по подобен начин и за представения днес Бюджет 2013г. на Франция, като само посочи, че ЕК ще оцени френските прогнози заложени в бюджета в идващите седмици, но той отказа да коментира конретните прогнози за икономическия растеж на правителството на френския президент Оланд.