Премиерът на България Сергей Станишев днес се срещна с ръководния екип на австрийската компания Voestalpine. Концернът е един от най-големите производители и преработватели на стомана в света и отговаря на световните стандарти за качество и опазване на околната среда, изтъкват от пресслужбата на Министерския съвет.

В разговорите са участвали също така министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, заместникът му Явор Куюмджиев, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стоян Сталев и посланикът на Австрия д-р Клаус Фабиян.

Австрийските гости са представили пред премиера инвестиционната програма на компанията. Те са заявили, че вниманието им е насочено към динамично развиващия се Черноморски регион. Поради това те проучват възможностите за изграждане на нова производствена база у нас и очакват подкрепа от държавата.

Проектът предвижда комбинатът да бъде като този в гр. Линц, Горна Австрия, където е и седалището на концерна. Инвестиционната програма на Voestalpine е за минимум 5 млрд. евро. При реализирането й ще бъдат разкрити около 25 хил. работни места. Голяма част от продукцията ще бъде за износ за страните от региона и ЕС.

Министър-председателят Сергей Станишев е отвърнал, че това, което страната ни може да предложи за реализирането на такъв мащабен и екологосъобразен проект в стоманодобивното и преработвателното производство, е близост до пристанища, достъп до транс европейската железопътна мрежа, отлична данъчна среда и добре обучена и квалифицирана работна ръка.

Пред ръководния екип на дружеството - генералният директор д-р Волфганг Едер и мениджърите Леополд Хохмут и Роберт Кренмайр, премиерът подчерта, че през последните години икономическите отношения между Австрия и България  са изключително динамични.

Австрия е инвеститор №1 у нас. За периода 1992-2006 г. австрийските инвестиции са 3,454 млрд. долара, което е 17 на сто от всички преки чужди вложения. България става все по-стратегическо място за австрийската икономика, сочи доклад на Австрийската национална банка. Австрийските финансови инвестиции заемат 26% от пазарния дял в банковия сектор в страната. Капиталовложения има в почти всички сектори от икономиката ни - енергоразпределение, телекомуникации, финанси, търговия и др. Стокообменът между двете страни през 2006 г. е 770,9 млн. долара, което е ръст от 24,3% спрямо предходната година.

Станишев също така е изтъкнал, че през първата година от членството на България в Европейския съюз са реализирани рекордни чужди инвестиции. Към края на октомври м. г. те са 4670,9 млн. евро, а през 2006 г. са били 4364,0 млн. евро.