Райфайзенбанк (България) ЕАД издаде най-голямата необезпечена облигационна емисия на банка в България, съобщиха от пресцентъра на банката.

Емисията е с номинал 100 млн. лева и със срок от 3 години. Падежът е на 30 октомври 2009г., а купонът е плаващ, в размер на 3 - месечен Софибор + 0,50%.

Съвместни водещи мениджъри на част от емисията са ИНГ Банк Н.В. - Клон София и Райфайзен Централбанк Австрия, а водещ поемател е Пощенска банка, посочиха още от банката.
 
След издаването на левовата еврооблигационна емисия на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), в размер на 200 млн. лева, успешното включване на Пощенска банка - друг активен участник на дълговия пазар, и в емисията на Райфайзенбанк, затвърждава тенденцията значителни емисии в България да се поемат от синдикат от водещи мениджъри. 

"Първата ни емисия с номинал 32.1 млн. щатски доларa през 2003г. бе приета изключително добре от инвеститорите, както се приема и втория ни облигационен заем. Само преди 2 седмици, Райфайзенбанк, заедно с РЦБ и Пощенска банка, бяха водещи мениджъри на първата еврооблигационна емисия с плаващ купон на ЕИБ, деноминирана в български лева, което е още едно потвърждение за лидерската позиция на Райфайзенбанк на българския капиталов пазар.", коментира Момчил Андреев, председател на Управителния съвет и Изпълнителен директор на Райфайзенбанк (България) ЕАД.
 
"През последните 10 години, Райфайзенбанк расте значително по-бързо от средното за банковия сектор в България и капиталовите пазари я възнаграждават за това", заяви Патрик Бътлър, член на УС на РЦБ с ресор Трежъри/Инвестиционно банкиране и Финансови Институции. "За нас е удоволствие да бъдем водещи мениджъри на тази забележителна транзакция на българските ни колеги."

Записването на втората поред облигационна емисия на Райфайзенбанк бе осъществено при условията на първично частно предлагане и премина при изключителен интерес от страна на институционални и корпоративни инвеститори, като обемът на подадените заявки надхвърли максимално определения размер.

Емисията бе пласирана сред следните инвеститори: Седем банки - 89,25 %, две небанкови финансови институции - 3.25%, три застрахователни и пенсионни компании - 3.50% и корпоративни клиенти - 4.00%.