„Разлив на гориво е причина за ада на Витиня", четем на първа страница на в. „24 часа"
Шофьори: Настилката се бе превърнала в лед. Не можехме да спрем по 200 метра.
Трима души бяха убити при зверска верижна катастрофа на повече от 50 коли в тунела на Витиня на магистрала "Хемус" в посока Ботевград. Млада жена издъхна на място, а двама мъже - на път за болницата. Други двама са в критично състояние с опасност за живота. Зверското автомеле превърна десетки коли в купчина ламарина.
4-километрова опашка от тирове се изви по магистралата. Движението на колите бе пренасочено по стария път за Ботевград, където се образува огромна тапа.
По магистралата хвърчаха екипи на Бърза помощ и пожарни коли. Поне 10 души са ранени при сблъсъка на колите, сред тях бременна жена, която е с гръдна травма, и дете с черепно-мозъчна. То е в "Пирогов".
Прочети още от в. „24 часа"

"Добитъкът без пастир веднага под ножа" е заглавиe от в. "Труд"
Месото от здравите животни ще се дарява на бедните. Ако липсва ушна марка, животното ще се умъртвява и изгаря.
С промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност ще се затегне и контролът върху работата на ветеринарните лекари.
Kрави, кози и овце, които са с липсващи ушни марки или са на паша без пастир, ще се умъртвяват от ветеринарите. Такава промяна в Закона за ветеринарномедицинската дейност готви Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Мотивът е превенция срещу нахлуващите смъртоносни болести по добитъка от Гърция и Турция. В момента в Турция има над 2000 огнища на шап, а в Гърция върлува заразен нодуларен дерматит, като заболяването стигна до Кавала. То води до треска, обриви по животните, спиране на млеконадоя.
Прочети още от в. "Труд"

"Поредното откритие на NASA: вода и синя атмосфера на Плутон", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Първата цветна снимка на атмосферата на Плутон показва, че тя е синя. Според учените от НАСА самите частици, които я формират са най-вероятно сиви или червени. Това, което привлича вниманието на астрономите е начинът, по който те разпръскват слънчевите лъчи.

"Това ярко синьо ни показва повече за размера и вида на частиците в атмосферата", обяви Кърли Хоует, член на научния екип от Югозападния изследователски институт в Болдър, щата Колорадо. Според него синьото небе показва, че самите частици са много малки. На Земята те обикновено са съставени от азотни молекули. В случая с Плутон, най-вероятно става дума за малко по-големи частици, които учените наричат толини.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"385 българи вече са избрали да се осигуряват само в НОИ" е водещo заглавиe на в. "Сега"
385 българи, родени след 1959 г., вече са поискали да се прехвърлят от универсален пенсионен фонд в НОИ и да се осигуряват само за държавна пенсия. Това съобщиха от Националната агенция по приходите пред "Сега". Реално възможността работещите да се осигуряват единствено в НОИ е от началото на септември. Това става със заявление до данъчните. Сега изборът е възможен само за работещите в масовата трета категория, родени след 1959 г., които досега задължително се осигуряваха в капиталовия стълб. За работещите тежък труд - от първа и втора категория - възможността да се осигуряват само в НОИ ще влезе в сила от 1 януари.

Все още не е ясна сумата, която тези близо 400 осигурени са събрали за втора пенсия. По данни на Комисията за финансов надзор към края на юни средно по индивидуалните партиди в универсалните фондове са натрупани по малко над 2072 лв. В деветте фонда обаче средните сумите се различават значително - от средно 2248 лв. до 1047 лв.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Годишният доход ни стига за 630 кила мръвка" четем във в. "Монитор"
Българинът може да си позволи 630 кила свинска мръвка със заработеното в рамките на една година. Това показват данните на националната статистика за покупателната способност на населението към края на миналата година. Според тях за последните 13 г. тя се е повишила значително, защото през 2001 г. срещу средния доход на човек е можело да се купи тройно по-малко количество свинско месо - едва 205 кг. В проценти увеличението е 207 на сто.
Хлябът обаче явно е поскъпвал по-сериозно от месото, защото за него увеличението на покупателната способност е едва 92%. Ако през 2001 г. със средния си годишен доход човек е можел да си купи 1897 кг хляб, то през 2014 г. това количество вече е 3646 кг. Абсолютно същото е увеличението на покупателната ни способност и по отношение на друг основен продукт на нашата трапеза киселото мляко. От 2436 кофички кисело мляко преди 13 години, сега всеки българин може да си позволи средно 4694. За същия период покупателната способност е скочила със 105% при сиренето и сега вече, ако решим да вложим целия си годишен доход, ще успеем да си купим 787 кг сирене.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Първата продажба на сграда от синдици на КТБ се провали", пише в. "Капитал Daily"
Синдиците на КТБ се разминаха с първата си по-голяма продажба през съдебен изпълнител. Сделка за ипотекираната в банката сграда на ъгъла на булевардите "Васил Левски" и "Дондуков" няма да има. Причината - кредитор на собственика на имота "Фининвест" е поискал несъстоятелност, защото смята, че ако банката продаде евтино сградата сега, той ще бъде ощетен.

За спирането на продажбата на атрактивната сграда с табела "Агрокомплект" (старият собственик) съобщиха от кантората на частния съдебен изпълнител Милен Бъзински, който в края на септември пусна за втори път имота. На купувачи се предлагаха теренът и етажите без партерния при начална цена от 3.33 млн. лв.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Добре, че Стив Джобс не създаде Apple в български гараж", пише в. "Сега"
Щом в годината има 252 работни дни, няма начин фирмените автомобили да не се ползват и за лични нужди в извънработно време и така да ощетяват хазната. Презумпцията за виновност, толкова характерна за всезнаещия, мнителен и дребнав чиновник, този път бе изразена от финансовия министър Владислав Горанов. Поводът е спорната поправка в Закона за ДДС, която изисква фирмите предварително да определят каква част от служебните автомобили, имоти и компютри ще използват за лични цели. Въпреки че след силния натиск МФ изглежда склонно да ограничи приложното поле на тази мярка, то не променя логиката й.
Прочети още от в. "Сега"

"Кръчмите с отстъпка за храна в наша тенджера", четем във в. "Монитор"
Между 5 и 10 сто може да падне сметката ни за храна от заведение, ако използваме собствени съдове вместо пластмасови и стиропорни кутии. Модата да се пазарува насипно достигна и у нас с помощта на Младежки клуб по пешеходен и вело туризъм. От няколко дни обектите, в които може да се купи храна в собствена тенджерка или да се пие кафе в чаша от вкъщи, са качени на онлайн карта.Броят им расте постоянно, като в столицата вече са повече от 20, а интерес за включване в инициативата СИПИ.еу има от цялата страна. „Идеята се роди, докато правехме походи в планината, там ползваме собствени съдове, като целта е да не оставяме боклуци по хижите и местата, които посещаваме", сподели Дарита Заричинова, един от организаторите от Младежки клуб по пешеходен и вело туризъм. Решихме да спестим и стотиците килограми пластмаса, които се изхвърлят всеки ден в града, споделя младият експерт. Пазаруването в собствен съд е практикувано успешно през това лято по време на фестивали, където бирата е предлагана в метални канчета срещу депозит от 3 лева вместо в пластмасови чаши. За търговските обекти пазаруването в съдове на клиента е възможност да спестят от допълнителните разходи за опаковки или от водата за измиването на чашите и чиниите. Освен това те се сдобиват с нови клиенти, които ги предпочитат заради модния начин за сервиране. На онлайн картата може да попадне всеки регистриран в сайта на инициативата, като преди това обаче трябва да бъде проверен от организаторите.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„"Ще ви оправим демографията, като ви сменим народа"", пише в. „24 часа"
"Радвайте се на бежанците, те ще ви оправят демографията и ще стимулират икономиката!" - това е любимата песен на политкоректните европейски лидери.
Хайде малко да се замислим! Това може би щеше да е вярно, ако българската икономика страдаше от остра липса на работна сила. Но истината е, че тя страда от остра липса на работни места. Както е известно, в България официалната безработица е 11-12 на сто, а реалната е към 20 на сто. Младежката пък е още по-висока, близо 25 на сто официално. Така че на икономиката ни изобщо не са й нужни повече работници, най-малкото млади бедуини. Да, българската нация има остра нужда от млади българи, но българската икономика - не. Значи ползата от бежанците е глупав мит.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Нека касата приключи на нула през 2015 г.", пише в. "Стандарт"
Трябва да ревизират наредбите, за да изплатят надлимитната дейност
Лекарският съюз и НЗОК да решават кои дейности за кой пакет са, иска д-р Венцислав Грозев
Защо лекарският съюз (БЛС) поиска от премиера актуализация на бюджета на Касата? Докога няма да достигат парите на болниците? И как реформи като разделянето на пакета на НЗОК и въвеждането на здравна карта ще се отрази на пациентите? "Стандарт" потърси отговорите от председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев.
* Общински и университетски болници също надхвърлят бюджета си
* Догодина около 220-230 млн. лв. ще отидат за допълнителния пакет
* Идеята да се намали доплащането за лекарства е изключително добра
- Д-р Грозев, пратихте писмо на премиера Бойко Борисов, в което настоявате за актуализация на бюджета на касата, защо?
- Защото отново започваме да се движим в порочния кръг на изплащане на дейности в болничната дейност за настоящата година с пари от предходната. Това е дяволският кръг, в който се въртим няколко години, той застрашава все повече нормалното финансиране от страна на НЗОК като единствен осигурителен стълб. Не мога да разбера упоритостта на всички правителства до настоящия момент да продължават с тази практика, която не създава комфорт и за тях. Затова ние пледираме 2015 г. веднъж завинаги да се приключи на нула. Ако се актуализира бюджетът в рамките на 65 млн. лв. за болнична помощ, ще се успокои системата. Може тази дейност да бъде заплатена най-късно до края на първото тримесечие на 2016 г., за да има спокойствие и гаранция, че българските лекари ще се поставят в комфортни условия на работата.
Прочети още от в. "Стандарт"