Царевицата поскъпна рекордно до $314.96 за тон заради валежите увредили посевите в САЩ, най-големият производител и износител в света.

Цената на соята достигна тримесечен връх. Наводненията са може би ще са най-лошите в Средния Запад от 1993 година насам, като щетите ще достигнат стотици милиони долари според Националната метеорологична служба, като резервите от царевица в САЩ може да паднат с 51%, достигайки 13-годишен минимум преди следващата реколта, съобщи Bloomberg.

Високите цени на петрола, пшеницата, ориза и соята ускоряват ръста на инфлацията, карайки правителството на САЩ да увеличава основните лихвени нива, което забавя икономиката, а разходите на компании като Kraft Foods, вторият по големина производител на храни в света, нарастват.

Царевицата поскъпна с 3.5% до $314.96 на стоковата борса в Чикаго, като ръстът на цената и достигна 33% за последните две седмици и 86% на годишна база, като освен проблемите с климата, причини за това са и производството на биогорива, за които в САЩ царевицата е основна суровина и увеличаващото се потребление на бързо растящите азиатски пазари.

Растящите цени на стоките, особено на петрола и храните поставят стабилността на растежа на световната икономика пред сериозно предизвикателство, като най-засегнати от високата инфлация ще бъдат бедните страни.

Цените на потребителските стоки, през миналия месец, във Великобритания са отбелязали най-високи ръст от 1997 година насам, като поскъпването в еврозоната е най-бързото за последните 16 години, докато предвижданията за производствените цени в САЩ са за увеличение с 1% спрямо април.

Повече гръмотевични бури се очакват в неделя в американския Среден Запад, като през последната седмица валежите там са достигнали 300 милиметра, като някои площи са получили пет пъти повече вода от нормалните количества за май.

Аржентинските фермери пък продължават протестите срещу повишението на експортните такси и след като един от техните лидери беше задържан от полицията, заплашвайки да спрат доставките в страната. Това е четвъртата демонстрация на фермерите през последните три месеца в южноамериканската страна, като освен, че спират доставките, те блокират и пътищата.

Аржентина е третият по големина износител на соя в света след САЩ и Бразилия, и вторият на царевица след САЩ.

Царевицата с доставка през декември поскъпна с 2.6% до $309.05 за тон на следборсовата търговия в Синагапур, а зърното с доставка през юли 2009 година достигна $296.29 за тон за първи път в историята на Чикагската стокова борса.

Соята с доставка през юли качи 1.5% до $582.05 за тон, най-скъпа от 4-ти март, като най-високата оферта беше за $583.05 за тон.

Генералният секретар на ООН, Бан Ки Мун призова този месец за 50% увеличение на световното производство на храни до 2030 година, тъй като недостигът на хранителни продукти за растящото население може да доведе до глад и вълнения. Цените на храните са нараснали с 60% от началото на 2007 година, като това е довело до бунтове в повече от 30 държави.

Пшеницата с доставка през юли качи 1.85% до $327.645 за тон, а оризът повиши стойността си с 2.2%.