Организацията Crown Estate ще събира печалби в размер поне 100 млн. паунда годишно от производителите на вятърна енергия в морето, пише Times Online.

Уникалната по рода си форма на собственост (институцията Crown Estate се асоциира с Британската монархия, но отчислява печалбите си към хазната, т.е. правителството) притежава бреговата ивица и морското легло около Великобритания. Вече са сключени контракти на стойност десетки милиони лири с операторите на вятърните ферми.

Рентата от мястото на вятърните турбини е само началото на огромна комерсиална възможност за Crown Estate. След експанзията на вятърната енергия от морето и възможността от разработването на приливно отливната енергия (в Бристолския канал), собственикът може да печели и от полагането на подводни кабели и развиващата се индустрия за съхранение на въглерод от работещите на въглища електростанции.

Естуарът на река Северн (Severn estuary) и Бристолският залв са фокус на идеи и схеми за добиване на енергия от приливи и отливи от десетилетия. Чрез преграждане на Бристолския канал с бент с дължина 16 км. биха могли да се генерират 8640 MW от силата на прииждащата вода. От такова езеро с площ 479 кв.км. и средна дълбочина 14 м. могат да се задоволят 5% от енергийните нужди на Великобритания, или да се заместят 12 АЕЦ. Екологичните групи са против заради опасността от наслагване на тиня.

Роб Хастингс, директор по водите на Crown Estate, е обяснил, че ще събира от вятърните оператори годишна „рента" от под 1% от стойността на генерираното електричество.

Crown Estate разполага с пълната собственост на морското легло в радиус 12 морски мили около Великобритания, а по-нататъшните й права се разпростират и върху континенталния шелф на 200 морски мили навътре от страната.

В тази връзка експерт от едно от шестте големи дружества за обществени услуги изчислява, че Crown Estate ще събира около 100 млн. паунда годишно от лицензи, ако правителството се стреми да изпълни приетите миналата година цели за 33 гигавата енергия от вятъра до 2020 година.

Хастингс твърди: „Морското дъно е много ценна търговска стока"; първия контракт с операторите на вятърни ферми е подписан през 2001; през този септември е краят на третия тур за отпускане на лицензи. По-голямата част от приходите ще бъде предоставена на разположение на финансовия министър, но друга част ще бъде заделена за дългосрочен мениджмънт на морското дъно.

Великобритания разчита енергията от вятъра да стане ключов елемент в плана за постигане на целите за възобновяема енергия в съответствие с Европейския съюз, предвиждащи повишаване дела на енергията от ВЕИ до 35-40%, сега едва 4%. В съществуващите вятърни ферми около Великобритания в момента има капацитет за около 500-600 мегавата. До 2015 г. този дял се очаква да нарасне до 7,500 мегавата.

През декември обаче икономическият и енергиен министър Джон Хютън постави планове посоченото количество до 2020 да стане четири пъти по-голямо: 33 гигавата.

По отношение съхраняването на въглерода, уловен от емисиите на ТЕЦ, приходите за Crown Estate ще идват чрез обратното му въвеждане в Северно море за съхранение в скални формации в бившите газови и петролни полета. Все пак Хастингс признава, че правната рамка, обграждаща тази нова индустрия, е неясна, затова и се подготвят нови закони.