Aвстрийският производител на строителни материали „Рьофикс" (Rofix AG) ще открие официално утре (13 април) своя завод за сухи строителни смеси в гр. Септември, съобщиха от компанията.

За да задоволи засиленото търсене на строителни материали в България, австрийската фирма е инвестирала през изминалата година 2 милиона евро в изграждането на своя завод в България.

Новото предприятие ще снабдява строителството с приложими, стабилни, икономични и безопасни строителни материали, като: варови хоросани, вароциментови хоросани, лепила за топлоизолационни системи и лепила за керамични и фаянсови плочки.

В завода ще се произвеждат около 30 000 тона строителни материали годишно за българсия пазар, използвайки екологично чисти и безпрахови технологии.

За да гарантира качеството на произвежданите материали „Рьофикс" е инвестирал над 50 000 евро в създаването на собствена лаборатория за тестване на качеството, поясниха от компанията.

Със започването на локално производство в България, „Рьофикс" ще скъси значително сроковете на доставка и ще осигури една много по-широка гама от наличности, с което се надява да улесни строителните фирми и предприемачи в страната.

"Рьофикс" е един от големите световни производители на хоросан, който разполага с 20 фабрики в 14 държави в Европа. На българския пазар дружеството оперира от 2003 г., като се занимава с продажба и доставка на строителни материали за цяла България. През май 2005 год. компанията закупи терен в гр. Септември, на който през изминалата и тази година изгради своя нов завод за сухи строителни смеси.