Очаква се в близко време съветът на министрите на Великобритания да приеме закон, според който жителите на страната ще се облагат с данък в зависимост от количеството боклук, който изхвърлят. В тази връзка екоминистърът на Острова е посетил белгийската историческа провинция Фландрия за „обмяна на опит". Журналист от BBC описва откритията на министъра.

Град Локерен във Фландрия е на половината път между Антверпен и Гент. Ако във Фландрия средният дял на рециклираните отпадъци от домакинствата е 70%, в Локерен процентът достига почти до 80%, което е почти три пъти повече от Англия като цяло.

Как фламандците постигат това? До неотдавна цената на събирането и третирането на боклуците бе „скрита" в общия местен данък - както и във Великобритания (както и в България). Но преди няколко години във Фландрия се премина към система за плащане на разделна годишна такса за боклука. В Локерен тя е €80. Върху тази база се начисляват различни такси, зависещи от теглото и обема на отпадъците.

Идеята е да се насърчат хората да произвеждат по-малко отпадъци и в по-голяма степен да ги рециклират.

За най-усърдните в рециклирането, тоталната сума включително и фиксираната такса ще възлезе на малко над €100. Тези, които не обръщат внимание на това какъв боклук създават, че трябва да се бръкнат с близо €270.

Кофите за боклук се претеглят преди и след като се изпразнят в камиона, а показанията се записват в кабината. Системата също така разчита микрочип под кофата за боклук, който идентифицира, че въпросният контейнер за боклук принадлежи на въпросното домакинство.

Някои местни вестници са се подигравали на системата, наричайки микрочипа „шпионин в боклука", но той не може да установи какво има вътре в кофата, а само да потвърди, че контейнерът е ваш.

В началото повечето семейства са били настроени враждебно. По-подозрителните дори са си мерели боклука на кантарчета в тоалетната, тъй като не са вярвали на общинските уреди. Продавали са се и ключалки, които да гарантират, че съседът няма да си изхвърли боклука във вашата кофа. Но само 300 от 40,000 домакинства са си взели такива.

В момента почти всички са горди от резултатите и признават системата като най-добрия път да се насърчи рециклирането и да се помогне на околната среда.

Семейство от региона е казало пред британския журналист, че заплащането според теглото на боклука е променило тяхното поведение. Сега семейството се старае да купува в магазина хранителни стоки с по-малко опаковки - като пресни плодове и зеленчуци.

И тъй като хранителните и градинските отпадъци също се таксуват - пък макар и с по-ниска такса от останалия боклук - това семейство почти се е отказало да използва зеления контейнер за биоотпадъци, като е преминало към компостиране на отпадъците в градината и „използване" на пилета, които преработват по-голямата част от останалата храна.

Местните власти дори са се споразумели с търговците на домашни птици да дават отстъпки на населението, които купуват кокошки с тази цел.

Служителят, който ръководи управлението на отпадъците за шест фламандски общини, е казал, че в началото е имало съпротива да се плаща според теглото на боклука. Той е изтъкнал, че първата задача е да се убеди населението.

„Трябва да се направи голям проект за комуникация за спечелване на населението за каузата, преди хората да започнат да плащат според който каквото е изхвърлил".

Говори се, че и в Англия общините ще разполагат с правото да въвеждат различни такси за смет. И тъй като бъдещият премиер и сега министър на финансите Гордън Браун обяви поредното увеличаване на таксата за боклука за общините от 8 паунда на тон, то нищо чудно в най-скоро време и на Острова да се поучат от урока, даден от белгийците. В някои английски общини вече се движат пилотни проекти.