200 миньори от рудоземската фирма „Рудметал", която стопанисва рудник „Димов дол" в Рудозем, ще бъдат съкратени заради задълбочаващата се финансова криза и спада на цените на оловото и цинка. Това съобщи за агенция "Фокус" директорът на фирмата инж. Митко Младенов.

Той поясни, че вече е уведомил „Бюрото по труда" за предстоящото масово съкращение на хора. „Цените на металите се сринаха четири пъти, което се оказа пагубно за дейността на мината", обясни Младенов. Той посочи, че в продължение на четири месеца миньорите са били в неплатен отпуск, като се е очаквало подобрение на ситуацията.

Съкращението се предприема, тъй като те вече не могат да стоят в неплатен отпуск и без пари. Във фирмата ще останат едва няколко души, които ще извършват водоотлива на минните галерии, за да може при нормализация на цените, хората да се върнат на работа.

В момента цените на Лондонската метана борса варират между 1200 и 1300 долара за тон, което не е рентабилно. Младенов посочи, че програмата за намалено работно време на Министерството на труда и социалната политика е неприложима за подземна работа.

Рудникът не е получил и никаква помощ от правителството, въпреки че още през февруари управителят е внесъл предложение в Министерството на икономиката да се финансира проект за консервация на рудника.

Утре ще бъде внесен и проект за ликвидация на мината, тъй като за поддръжката на рудника за работен процес са необходими 70 000 лв. месечно, които дружеството не може да си позволи.

„Ще се борим още няколко месеца и ако не получим помощ, ще го ликвидираме, защото веднъж наводни ли се, повече не може да се възстанови", категоричен бе инж. Младенов.

Той отбеляза още, че „Рудметал" в продължение на няколко години е бил първенец на Минно-геоложката камара - в областта на подземния рудодобив. Средната работна заплата в мината е била около 900 лв., а в добрите дни миньорите са получавали и по 1 500 лв.

Дневно рудникът е добивал 300 тона оловно-цинкова руда, а месечно - около 3 000 тона. Младенов бе категоричен, че няма оферта за закупуване на рудника, въпреки че имаше намерение от "Горубсо". „Цените в момента са много ниски, за да пожелае някои да купи и поддържа рудника, каза Младенов.