Десетки жени вече работят в мините в украинската Днепропетровка област. Към момента дамите са само около 3% от общия брой на рудничарите, но само преди година и половина делът им е бил точно 0. Продължаващата война с Русия стана причина за отмяна на наложени още по съветско време ограничения и тежката, но сигурна работа, се превръща в кариерна възможност и за жените, пише местният в. "Икономическа Правда".

Екип на изданието посещава един от рудничарските градове - Павлоград. В него 3500 миньори са станали войници - загуба на една пета от работната сила. Сред тези, които ги заменят на четири смени на 260 метра под земята, са и 120 жени.

Неочакван бум на имотния пазар в... Украйна

Неочакван бум на имотния пазар в... Украйна

Кой купува и какво се търси?

Преди нахлуването на руските войски това не беше възможно - в Украйна все още действа съветският Кодекс на труда от 1971 г., който забранява на дамите да работят под земята или във вредна среда заради опасения за репродуктивното им здраве. В същото време, жени от години работят в различни свързани с минното дело и металургията дейности на повърхността.

Този тип тежка работа носи добро възнаграждение, по-ранно пенсиониране, здравно обслужване и ведомствени жилища. Конкретните задачи, които се дават на жените са съобразени с възможностите им и най-тежката физическа работа остава мъжка територия.

Сред трудещите се под земята, с които "Икономическа Правда" разговаря, има машинисти и оператори на механизация. "Загубихме своята стабилност - понякога работим, друг път не работим. Нивото на заплатите падна. Имам деца и когато трябва да изхранваш семейството си, заплатата е важен фактор. Имах страхове, но бъдещият ми началник ме убеди, че работата не е опасна", разказва Ирина, която е била продавачка, но днес смята, че минните галерии са по-безопасни от търговския център.

Бизнесът в Украйна, чийто данъчни постъпления в бюджета скочиха над 10 пъти

Бизнесът в Украйна, чийто данъчни постъпления в бюджета скочиха над 10 пъти

Страната продължава да се бори с нелегалния хазарт

Тя и колежките ѝ минават през двумесечно обучение на теория и практика, като освен това имат право на пробно спускане в мината, за да преценят дали могат да работят в специфичните ѝ условия. Вече има и жени с професионално образование, които се обучават за ръководни позиции - включително такива, които са свързани с отговорност за безопасността на цялата мина.

По думите на дамите, в началото останалите миньори не са ги приемали, но вече има изградено доверие и по-малко напрежение.

Повечето планират да продължат да работят в мините и след войната - ако не бъдат върнати правилата от съветските времена. А ако това се случи, много от тези жени може да си потърсят късмета извън Украйна, пише изданието.