Цените на Биткойн и на останалите криптовалути паднаха в четвъртък, отслабени допълнително след разпродажбата, която разтърси цифровите активи и акции преди седмица. Търговците се подготвят за нови спадове, въпреки че се очертава ключов катализатор, който може да тласне цените нагоре.

Цената на биткойна падна с 4% за 24 часа до 61 100 долара и наскоро достигна 60 800 долара, което е далеч под 50-дневната пълзяща средна над 67 000 долара и може да се приема за сигнал за техническа слабост на пазара.

Най-големият дигитален актив се движеше близо до $70 000 миналият петък - недалеч от рекордното си ниво - преди геополитическото напрежение около атаката на Иран с дрон срещу Израел и подновените притеснения около инфлацията да накарат биткойна да се понижи заедно с S&P 500.

"Биткойн се натъкна на тухлена стена с халвинга върху нас, тъй като търсенето на ETF-и се охлажда, докато геополитическите рискове и несигурността относно инфлацията и паричната политика излизат на преден план", каза Антони Тренчев, съосновател на крипто кредитора Nexo.

"Тези фактори биха могли да задържат биткойна временно, преди цикълът на халвинг да започне да оказва своето въздействие. Преминаване към ниските $50 000 не е изключено."

След силната печеливша серия, Биткойн все пак поевтиня

След силната печеливша серия, Биткойн все пак поевтиня

За колко се разменя най-голямата криптовалута по пазарна капитализация?

Биткойнът се натъкна на подобни насрещни ветрове като фондовия пазар - сред тях бяха геополитическото напрежение и силните икономическите данни от САЩ, които повишиха перспективата за постоянен инфлационен натиск, който можеше да попречи на Федералния резерв да намали лихвените проценти.

Търсенето леко се охлади и за борсово търгуваните фондове (ETF), които бяха одобрени в САЩ през януари и постави началото на нова вълна от инвеститорски интерес към крипто.

Въпреки това крипто трейдърите са оптимистично настроени за перспективите пред биткойна, поради така наречения халвинг, събитие, което трябва да се проведе в петък или събота.

Разполовяването е промяна в програмната парична политика на биткойн, която ще намали емитирането на нови токени наполовина, ограничавайки предлагането и повишавайки цените, докато търсенето е стабилно или се увеличава.

"Четвъртият халвинг на биткойни намалява наполовина наградите на миньорите само три месеца след като индексните фондове базирани на токена в САЩ, отприщиха вълна от покупки от начинаещи. Именно тази динамика на търсене и предлагане ще доведе до биткойн от $100 000 през 2024 г.", прогнозира Тренчев.

Снимка 597124

Източник: iStock

Тренчев не е единственият, който призовава за биткойн от $100 000 в резултат на халвинга - дори ако това покачване не се случи веднага.

"По време на предишни цикли ... хората губеха интерес, докато намаленията на емисиите наистина не започнаха и не предизвикаха свързаните с това събитие рали няколко месеца след факта", каза Филип Шумейкър, изпълнителен директор на групата за децентрализирана проверка Identity.com.

"Дотогава смятам, че ще виждаме повече от същото - тоест повече отрязване и повече волатилност. Но до края на годината очаквам биткойн да достигне около $100 000 или подобни нива."

Етерът - втората по големина криптовалута по пазарна стойност - падна с 4% до под ключовото ниво от $3000. По-малките токени също бяха по-слаби със солана загубила 7% и рипълът поевтинял с 4%. Мемекойните също претърпяха сериозни загуби, като доджикойн загуби 8% от стойността си, а Шиба Ину - 3%.

Как точно ще се отрази разполовяването върху биткойна?

За ентусиастите на биткойн софтуерната актуализация веднъж на всеки четири години, наречена "разполовяване", отдавна се счита за един от ключовете за поддържане на стойността му.

Този път също така се очаква да предизвика многомилиардни спадове в приходите за самите компании, които осигуряват безпроблемното функциониране на цифровата валута, точно на фона на скока в най-големите им разходи.

Около 20 април преполовяването ще намали количеството биткойн, което "копачите" могат да печелят всеки ден за валидиране на транзакции до 450 от 900 сега. Въз основа на текущата цена на биткойн, това може да означава загуби на приходи от около 10 милиарда долара годишно за индустрията като цяло.

Marathon Digital Holdings Inc., CleanSpark Inc. и други миньори, които се състезават за фиксирана биткойн награда чрез решаване на математически пъзели с помощта на супербързи компютри, инвестираха в ново оборудване и се опитаха да купят по-малки конкуренти в опит да смекчат спада в приходите.

"Това е последният тласък за миньорите да изтръгнат колкото се може повече приходи, преди производството им да претърпи голям удар", каза Матю Кимъл, анализатор на цифрови активи в CoinShares.

"Тъй като приходите като цяло намаляват за една нощ, стратегическата реакция на всеки миньор и начина, по който се адаптират, може да определи кой излиза напред и кой изостава."

Разбира се, биткойнът достигна нови върхове след предишни разполовявания, помагайки за смекчаване на периодичния спад в наградите за копаене и увеличаването на разходите за правене на бизнес. Събитието този месец идва, след като цифровата валута се е увеличила повече от четири пъти от ноември 2022 г.

Въпреки това маржът на успех за индустрията продължава да става все по-фин. Миньорите ще трябва непрекъснато да харчат повече пари в безкрайна надпревара в технологичното въоръжаване за по-малки награди.

И докато енергоемкият процес на валидиране винаги е правил добива скъп, компаниите сега са изправени пред още по-голяма конкуренция за мощност от процъфтяващата и богата индустрия за изкуствен интелект.

Имоти, акции, крипто: Как да намалим данъците си върху инвестиции?

Имоти, акции, крипто: Как да намалим данъците си върху инвестиции?

Тънкостите в данъчното облагане на инвестиции разкри по време на форума "Money.bg Лични финанси", експертът Велин Филипов

Покачващата се цена на биткойн помогна да се компенсират тези разходи за електроенергия и подхрани растежа на крипто копаене. Откакто първите специализирани машини влязоха в действие през 2013 г., общата пазарна капитализация на 14 регистрирани в САЩ копачи е нараснала до около 20 милиарда долара, според доклад от 1 април на JPMorgan Chase & Co.

Въпреки че миньорите, регистрирани в САЩ, са лицето на индустрията, те представляват едва около 20% от изчислителната мощност на сектора, според изследователя на крипто TheMinerMag.

Частните миньори съставляват останалото и може да са по-уязвими след преполовяването, тъй като обикновено трябва да използват дългово финансиране или рисков капитал, за да покрият нуждите си, докато публичните компании могат да набират средства чрез продажба на акции.

Актуализацията, четвъртата от 2012 г., беше предварително програмирана от анонимния създател на биткойн Сатоши Накамото, за да поддържа твърдата граница от 21 милиона токена, за да не стане инфлационна като валута.

Ситуацията се различава от преди четири години, когато Биткойн се търгуваше под $9 000 и по-голямата част от копаещата дейност се извършваше в Китай. Оттогава голяма част от тази дейност се пренасочи към САЩ, стимулирайки конкуренцията за електроенергия.

"Властта в САЩ е изключително ограничена", каза Адам Съливан, главен изпълнителен директор на базираната в Остин, Тексас Core Scientific Inc., една от най-големите публични компании за добив на биткойни.

"В момента миньорите се конкурират с някои от най-големите технологични компании в света, които се опитват да намерят място за центрове за данни, които също са големи потребители на енергия."

Зараждащата се AI индустрия привлича огромни количества капитал, което затруднява миньорите да осигурят изгодни тарифи за електроенергия с комуналните компании. Amazon.com Inc. ще похарчи почти 150 милиарда долара за центрове за данни, докато Blackstone изгражда империя от центрове за 25 милиарда долара. Google Inc. и Microsoft Corp. също правят сериозни инвестиции.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.