Интригата около президентските избори в Сърбия се разреши. В неделя късно вечерта, без да чака официалните резултати от гласуването, кандидатът от Сръбската радикална партия (СРП) Томислав Николич призна поражението си и поздрави за победата действащия  президент Борис Тадич. Няколко часа по-късно от сръбската ЦИК съобщиха, че след преброяване на 90% от гласовете може да се констатира, че за Николич са гласували 47,9% от избирателите, а за конкурента му от Демократическата партия Тадич - 50.5%. Избирателната активност е била изключително висока, 67,7%, което е с 6% повече отпреди две седмици.

За Тадич са гласували близо 100 хиляди души повече, отколкото за Николич. В регионите с компактно босненско и унгарско малцинства Тадич е победил убедително. В централните региони на Сърбия Тадич обаче няма голямо преимущество и разликата е между 0.5% и 2%, а в Косово Тадич е подкрепен от само 25% от избирателите, а Николич получава 72% от гласовете (албанците не гласуват).

Така че първият човек на Сърбия през следващите пет години ще бъде ориентиран към Брюксел и Вашингтон. Наблюдатели предполагат, че след президентските избори ще настъпят и някакви промени в правителството, като ободрената от успеха Демократическа партия може да потърси и извънредни парламентарни избори, за да се „отърве" от скептичния към евроинтеграцията премиер Воислав Кощуница. Тадич има основания да се обижда на партньора си по коалиция, тъй като Кощуница демонстративно не го подкрепи преди втория тур.

В случай, че сегашното правителство си замине, няма никакви гаранции, че новите министри ще продължат да държат на задълженията, поети от техните предшественици, пише руската медия RBK Daily. Може да се стигне до там, че подписаното на 25 януари в Москва съглашение за сътрудничество в сферата нефт и газ да бъде преразгледано. Показателен е жестът на Борис Тадич пред подкрепящите го на белградския Площад на републиката. Той е благодарил за подкрепата на своите политически съюзници, като на първо място е назовал министъра на икономиката на Сърбия Младжан Динкич, който с всички сили се опитваше да попречи на съглашение между Москва и Белград.

Борис Тадич не смята да поставя под заплаха отношенията на страната си с ЕС, което може да развърже ръцете не само на косовските албанци, но и на Брюксел, недоволства руската медия. Скоро след като стана ясно, че Тадич е победил, Брюксел заяви, че е завършило формирането на гражданско - полицейска мисия, готова за изпращане в Косово. Може да се предположи, че Тадич няма да се противи на изваждането на процеса за определяне статута на Косова от юрисдикцията на Съвета по безопасност към ООН.