Потребителските цени в САЩ отбелязват 0.8% ръст през ноември, което е най-силния му прираст от две години насам. Цените на енергийните ресурси, са в основата на силното покачване на индекса.

Индексът на потребителските цени (CPI), който е най-широко използваният показател за следене на инфлацията в САЩ, отбелязва най-бързото си покачване от септември 2005 г. насам. Горивата са нараснали с 5.7% за същия период, а анализаторите очакваха индексът да покачи с 0.6%.

Горивата и енергийните ресурси са виновни за 70% от ръста в CPI индекса през ноември. Същевременно основният индекс (Core CPI), който не включва прекалено изменчивите цени на храните и горивата, е нараснал само с 0.3% през ноември. Анализаторите предвиждаха покачване в размер на 0.2% за този показател.

Индексът на потребителските цени се е покачил с 4.3% в сравнение с година по-рано при първоначално прогнозирани 4.1% от икономистите. Core CPI за същия период е нараснал с 2.3%, което беше в рамките на очакваното.

Веднага след данните, доларът направи ново рали към еврото като достигна дневен връх на $1.4450, където и в момента (17:30) се котира. Щатската валута, започна да поскъпва по-рано днес, когато стана ясно, че високата инфлация в Еврозоната няма да успее да подкрепи еврото. Силните щатски данни от вчера, ограничиха прогнозите за навлизането на американската икономика в рецесия.