Около 9 % по-ниска цена на газа от първи януари ще поиска „Булгаргаз", заяви шефът на дружеството Димитър Гогов.

Той даде специален брифинг по темата в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. По думите му може да има вариация на тези проценти,  но те ще бъдат в стотни от тях. Причината за това са котировките на долара, които в последните седмици се понижават и могат да окажат положително влияние върху цената.

Това понижение може да доведе до спад в цените на парното със същия процент, ако вярваме на думите на председателя на енергийния регулатор Ангел Семерджиев от миналата седмица.

Припомняме, че тогава той прогнозира спад на парното с 5-7%, какъвто досега никога не е имало". Тогава и прогнозите на Булгаргаз за цената на синьото гориво бяха за понижение със същия процент.

Очаква се на 10 демември(понеделник) Булгаргаз да изпрати своето ценово предложение в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, когато ще стане ясно точната сума, с която ще намалее суровината. Във вторник, за когато има насрочени обсъждания, се очаква енергийният регулатор да каже с по-голяма точност, с какъв процент ще се намали топлото от 1 януари.

Основна тема, по която Гогов говори обаче,  бяха задълженията на топлофикационните дружества имат към Булгаргаз. По данни от днес става въпрос за сума от 184 млн. лв., като само Топлофикация София е натрупала задължения в размер на 167 млн. лева.

Въпреки намалението на цената от януари,  "Булгаргаз" ще успее да намали недовзетия си приход (заради разликата в цената, по която купува и продава - бел. ред.), каза Гогов.

От следващата година ще бъде променен и начинът по който потребителите на природен газ ще заявяват своите количества. Това ще става вече на дневна база, което означава че консуматорите на синьото гориво ще трябва да правят много точни прогнози за това какво количество ще използват. Ако те надвишат дневното потребление  с 5% няма да бъдат санкционирани, но ако то е повече цената на газа ще се оскъпи с около 10% за допълнително използваното количество. Гогов посочи че остават и възможностите за месечно и тримесечно договаряне, но ще изискват от клиентите си размера на очакваното годишно потребление.

Важен акцент при новите условия на Булгаргаз ще е това че клиентите ще трябва да заплащат за суровината авансово или да учредят банкова гаранция в полза на газовото дружество.

Гогов коментира и пазара на природен газ през призмата на либерализацията на доставките, кято е на път да се осъществи след свързването нареверсивните връзки с Румъния и Гърция, които дадат възможност страната ни да получава синьо гориво от различни източници освен Русия и собствения добив.

Една от възможностите, които ще се създадат, е  тополофикациите, които работят на синьо гориво да потърсят други доставчици, ако цената там е по-ниска. Гогов коментира, че топлофикационните дружества са в своето право да направят това.

Той обаче заяви, че това, което ние не продадем на тях,  ще можем да го продадем на други консуматори които искат това, защото руския газ след като премине украино-румънската граница вече става собственост на Булгаргаз и дружеството може да търгува с него както намери за добре.

Изпълнителният директор на газовия доставчик заяви, че към този момент интерес за покупка на гориво от Булгаргаз има от всички страни в региона, ако мога да бъда по-конкретен „само от изток (където граничим с Черно море - бел. ред.) нямаме интерес"