Годината започна с покачване на цените на зърнените храни и маслодайните семена на пазарите в Европа и САЩ. Основна причина е силната суша в Южна Америка и най-вече в Аржентина и Южна Бразилия. Прогнозите за валежи в засегнатите от сухо и горещо време обширните територии на царевичния и соевия пояс на тези основни страни износителки в Южното полукълбо не се потвърдиха.

Търговците коментират, че „с всеки изминал горещ ден положението в региона става все по-тревожно", пише в коментара си farmer.bg.

Тези дни повечето европейски и американски анализаторите редуцираха своите прогнозни данни с по около 3 млн. т. за всяка страна от региона, до 72 млн. т. за Бразилия и до 49 млн. т. за Аржентина, в сравнение с 75 млн.т. и 52 млн.т. съответно очаквани в средата на декември.

В седмичния си анализ от 30 декември м.г. експертите от Oil World отбелязват, че цените на соята тръгнаха нагоре и ако няма задоволителни валежи през близките 10 дни ще има „значими допълнителни щети по реколтата". Само за две седмици (21 декември - 4 януари) цената на соята на борсата в Чикаго се покачи с близо 30 долара до 449 долара за тон.

Стремителното поскъпване на соята в Щатите провокира покачването на цените в целия маслодаен комплекс. От Oil World предупреждават, че ако положението в Южна Америка не се подобри следва да очакваме по-високи цени на растителните масла и мазнини през периода януари - юни 2012 година.

Според анализатори,  пазарът на растителни масла в Европа вече формира ценовото си дъно през първата половина на декември. През последните десетина дни цената на холандското сурово соево масло на пазара в Ротердам се покачи с близо 40 евро до 960-965 евро/т. ФОБ , рапичното масло поскъпна с 30 евро - до 965-975 евро/т. ФОБ, а суровото слънчогледово масло - с 20-25 долара - до 1220-1225 д./т. ФОБ Ротердам.

Търговците коментират, че поскъпването на соята в значителна степен допринесе за динамичното покачване на цените на основната европейска маслодайна култура - рапицата. На 4 януари цената на рапичното семe на борсата в Париж се изкачи до 451,50 евро за тон, в сравнение с EUR418-420 за тон в средата на  декември.

Анализаторите прогнозират, че през зимните месеци на 2012 г. цените на рапичното семе в Западна Европа вероятно ще следват възходящ тренд, предвид влошените перспективи за производство на рапично семе в ЕС - 19,1 млн.т. спрямо 20,7 млн.т. през 2010/11 година.