EuroCoin икономическият индекс на Еврозоната покачи слабо през септември до -0.32 пункта след неговият спад до тригодишното дъно в -0.33 пункта от август месец (което беше най-ниското ниво на индекса от юли 2009г. насам). Въпреки това слабо покачване на индекса, той остава дълбоко в негативната територия, което е пореден сигнал за запазване на силния спад на икономиката на Еврозоната и че региона действително вече навлезе в техническа рецесия (спад на БВП 3м./3м. за две поредни тримесечия).

Eurocoin индекса се определя от Centre for Economic Policy Research (CEPR) и Bank of Italy и има за цел да оцени растежа на БВП на тримесечна база на Еврозоната, изключвайки компоненти със сезонна вариация или силна волатилност в краткосрочен план.

EuroCoin индексът отбелязва спад за всеки месец от Q3 на 2012г., което е ясен сигнал за спад на БВП на Еврозоната и през третото тримесечие на годината. Индексът беше под нулата и за всеки месец на Q2 на годината, което се потвърди и от официалните данни за спада на БВП през Q2 на Еврозоната с -0.2% 3м./3м.