Ако не бъдат взети мерки, до 20 години пенсионната системата на страната ще е рухнала и хората няма да имат откъде да получават пенсиите си. Предупреждението отправи старши икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев по време на пресконференция, на която бе представен десетият поред Алтернативен бюджет, който институтът изготвя.

По думите на Ганев дефицитът в пенсионната система надхвърля 4 млрд. лева годишно и е застрашително висок на фона на БВП. Той отново подчерта, че трябва да се вземат спешни мерки, една от които е работещите сами да избират дали да се осигуряват в Националния осигурител институт или да правят това в лична пенсионна сметка.

Според Петър Ганев прогнозираният от правителството растеж на икономиката в размер на 1,9 % за 2013 година, върху който стъпват очакванията за постъпления в държавната хазна, е по-скоро оптимистичен.

"Дори и да бъде постигнат един такъв ръст, той няма да доведе до създаване на нови работни места. Това би могло да се случи, ако икономиката расте с повече от 2% годишно", обясни Ганев.

Според него целта на държавния бюджет е да бъде инструмент за растеж и да осигурява предпоставки за нови работни места, а не да обслужва самия себе си. Ганев беше категоричен, че бюджетът не трябва да позволява различни преференции, които в момента съществуват. Такива са преотстъпването на данъка за земеделските производители, необлагаемите ваучери за храна и диференцираната ставка на ДДС. Ако се премахнат тези преференции, в държавната хазна ще влязат над 200 млн. лв.

Освен това от ИПИ предлагат правителството да намали с 10% планираното увеличение на разходите за заплати и издръжка на администрацията.

Според изготвения от ИПИ Алтернативен бюджет, държавата може да спести общо разходи в размер на 2,5 млрд. лева, което би довело до бюджетен излишък в размер на 900 млн. лв.

По време на пресконференцията бе засегната и темата за това как да се облагат доходите - дали както досега чрез плоския данък или отново да се върне прогресивното подоходно облагане, което беше в сила до края на 2007 година.

Според Десислава Николова от ИПИ, плоският данък трябва да се запази, защото след въвеждането му приходите от преки данъци върху доходите са нараствали през всяка една година от 2008 г. насам. За 2011 г. година приходите от този данък са били в размер на 2,2 млрд. лв., докато през 2007 г., когато беше година на икономически бум, те са били с около 300 млн. лв. по-малко. "Тези данни ясно показват, че държавата е спечелила след въвеждането на плоския данък", обобщи Николова.

Коментиран бе и въпросът как би се отразило на бюджета евентуалното изграждане на АЕЦ "Белене", като по думите на Петър Ганев това би удвоило разходите в бюджета така както са заложени.