След като Шанхайският борсов индекс на китайската борса направи нов срив от 8.3% в понеделник, инвеститорите започнаха да се опасяват, че правителството е направило грешка в опита си да охлади прекалено нажежения пазар. Анализаторите от друга страна успокояват, че пазарът е достатъчно раздут и двата резки спада от миналата и тази седмица, няма да успеят лесно да го пречупят.

От миналата сряда до днес, Шанхайският индекс изгуби 15% от стойността си, след като правителството реши да вдигне таксата за търговия с ценни книжа три пъти, за да ограничи ширещите се спекулативни практики. Желанието на правителството не беше да спука прекалено надутия балон на борсата, а просто фино да укроти устрема на биковете без да подкрепя мечките на пазара, които могат да навредят на икономическото развитие.

В опит да успокоят инвеститорите, китайски три големи държавни вестника пуснаха в понеделник на първите си страници оптимистични прогнози на анализатори за бъдещето на борсата, както и редакторски коментар, който уверява, че правителствената стъпка за ограничаване на спекулативната търговия няма да промени основния ход на пазара. За съжаление именно вчера станахме свидетели на второто най-голямо дневно понижение за това десетилетие, което даде сигнал, че може би властите изпускат контрола над капиталовия пазар в страната.

Някои фондови мениджъри твърдят, че ако днес или утре основният борсов индекс олекне с още 5%, това може да прескочи границата на търпимост и да последва неудържим крах на борсата. При това положение дори институционалните инвеститори, които залагат на по-дългосрочни капиталовложения може да започнат панически да закриват позициите си. Милиони дребни инвеститори решиха да инвестират пари на борсата през последните месеци, като така помогнаха на индекса да направи ръст от 273% за година и половина.

Проблемът е не, че тези инвеститори не вярват на позитивните коментари на правителството за бъдещето на фондовата борса, а по-скоро проблемът е в това, че те не биха чакали да видят какво ще стане в дългосрочен план, при положение че дневният тренд е силно надолу. Повечето малки инвеститори са с прекалено спекулативни настроения, те са на пазара докато печелят, когато трендът се обърне, бързат да продават всичко.

Оценката на пазара за момента дава възможност да продължи спада без сериозни последици, ако инвеститорите продължат да се изтеглят от него. След понеделнишкия спад на борсата, тя продължава да има по-висока оценка на възвращаемост от другите световни капиталови пазари.

Много от икономистите в страната са на мнение, че след като статиите във вестниците не успяха да възстановят доверието на инвеститорите, държавата ще поеме това в свои ръце и ще предприеме по-сериозни мерки за стабилизиране на пазара.

Един от предлаганите начини да се укроти разпродаването е с пренасочване на институционалните капиталови потоци. В понеделник се забелязаха първите сигнали, че правителствените органи вече са започнали да интервенират на пазара по този начин. Според информация на Ройтерс, държавата вече е одобрила четири нови инвестиционни фонда, които ще започнат работа до дни.

В допълнение на тези мерки, Китай започна да се открива все повече към чуждите капиталови инвестиции, след като миналия месец повиши тавана за инвестиции от чуждестранни компании до $30 млрд. от $10 млрд. Въпреки че разпродаването на акции през последните 7 дни придоби лавинообразен характер, анализаторите коментират, че това едва ли ще навреди на кредитната система в страната, тъй като дребните инвеститори обикновено търгуват с личните си спестявания, а не със заеми от банки.

Дори 30% спад на Шанхайския основен индекс от достигнатия му вечен рекорд се смята за нормална корекция, тъй като пазарът остава с 10% по-високо от нивата, на които беше в началото на годината. Това означава, че за момента институционалните инвеститори все още са с добри печалби от бичия пазар, което им дава възможност да започнат да купуват акции при всяко по-изгодно за тях дъно. Така капиталовият пазар на Китай ще се възстанови от само себе си в кратки срокове, прогнозират анализатори.