Ужас за финансовите среди в Германия: според вътрешна информация на списание Bild, германските банки са изправени пред обезценяване на активи от общо 70 милиарда евро. Само регионалната банка WestLB се нуждае от краткосрочна инжекция в размер два милиарда евро. 

Според Банката за международни разплащания, досега банките по света са обезценили свои активи за 150 милиарда евро заради финансовата криза. На практика експертите са единни в това, че зачеркнатата досега от балансите сума е само част от общите загуби.

Само че относно това колко лошо има да става в бъдеще, може само да се спекулира. Това още повече увеличава страховете. В Германия се правят хорор - сценарии, коментира Spiegel.

Така могат да се изтълкуват твърденията на списание Bild, че само в германския банков сектор загубите от финансовата криза достигат 70 милиарда евро. Ако в това действително има доза истина, в следващите месеци ще станем свидетели на много неприятни изненади.

Според Bild, само WestLB се нуждае от незабавна капиталова инжекция от порядъка на два милиарда евро. Банката, трета сред провинциалните банки,  е търгувала с ценни книжа в обем 23 милиарда евро.

В статията на "Билд" пише също, че ситуацията около IKB става все по-мрачна. През изминалите дни многократно се спекулираше за необходимостта от повече подкрепа за тази финансова организация, която вече бе закърпена с над 8,5 милиарда евро. В правителствените кръгове се шепнело, че без допълнителни един милиард евро, банката нямало да може да се оправи.