Представители на студентските съвети на едни от най-големите университети в страната предупредиха, че може да се стигне до протести. Те поискаха изцяло нов закон за висшето образование, а не кръпки по стария.

Студентите изразиха своето сериозно притеснение от случващото се в сферата на висшето образование. „Реформите във висшето образование трябва да се случат сега, категорично заяви председателят на студентски съвет на УНСС Калоян Димитров. да са ясни и тази воля да се затварят непривлекателните вузове и специалности да стане факт. Ние не можем да си позволим да чакаме,"

Студентите тълкуват поредното преправяне на Закона за висшето образование като ясен знак, че нов закон в сферата на висшето образование няма да има. „Кога ще дойдат новите реформи, а не на парче," запитаха те.

Ако не бъдат чути исканията им, съществува реална опасност от организирането на студентски протести. „Какво друго ни остава освен да последваме примера на колегите ни от Франция, Великобритания, Италия и да излезем на жълтите павета и да потърсим справедливост. Защо е нужно обаче, нека не забравяме, че живеем в демократична страна," запита Димитров.

До седмици ще стане ясен финалният вариант на бюджета. Ще следим развитието на нещата. Ние сме достатъчно креативни освен традиционните протестни действия, можем да измислим и други способи да изкажем своята гражданска позиция," заяви още той и даде пример с Нов български университет, които преди месеци закараха хеликоптер в двора на университета.

Димитров предупреди, че освен финансовата и икономическата криза у нас назрява още една - тази в образователния сектор, именно заради спада на качеството на обучението. По думите му обаче, за да се намери „лек" на тази криза, държавата първо да заяви какво иска и как да го покаже чрез ясни реформи.

Александър Йорданов от Медицински университет Варна представи справка за парите, отделяни от държавата за образование - през 2009 година са били в размер на 420 милиона лева; през 2010 година - 384 милиона лева, през 2011 година - 333 милиона лева, а за 2012 година са планирани 345 милиона лева. По думите му обаче това увеличение е без значение, защото цените на различните консумативи са скочили и реално в университетите ще влязат по-малко пари.

Студентите определиха 2011 година като година на студентите - държавната субсидия беше намалена с 40%, семестриалните такси - повишени с 36%, такса смет скочи 6 пъти, студентската мобилност намаля на половина.