Демокрацията, общественото равенство и мирната атмосфера вътре в страната правят Дания най-щастливата държава в света, според проучване публикувано вчера.

В Зимбабве, която е разтърсвана от политически и социални конфликти, пък хората са най-нещастни.

Това е изводът на експерти, провели изследване за определяне на световните ценности.

Най-голямата икономика в света САЩ са едва 16-ти в класацията на щастието.

Като цяло, светът става все по-щастлив, според правителството на САЩ, финансирало проучването на Световните Ценности, направено в Интернет от социалните учени.

"Аз силно подозирам, че съществува силна корелация между мира и щастието", каза Роналд Енгелхарт, политически учен в института за социални изследвания на университета в Мичиган.

Но Пуерто Рико и Колумбия също заемат високи места в класирането, наред със Северна Ирландия, Исландия, Швейцария, Ирландия, Холандия, Канада и Швеция.

Като покачването на щастието и удовлетвореността от живота през последната година е най-голямо в Русия, Словения, Украйна, Молдова, Нигерия и Турция.

В същото време нивото на щастие пада в САЩ и в една от най-бързо растящите икономики в света, Китай.

Изследването е обхванало близо 350 000 респонденти, като щастието се е увеличило в 45 от 52-те страни включени в проучването.

За първи път анкетата е проведена през 1981 година, като и тогава са били задавани само два прости въпроса:

„Вземайки всички неща в живота ви заедно, бихте ли казали, че сте много щастлив, средно щастлив, не много щастлив, въобще не сте щастлив?" и „Ако обмислите нещата, колко удовлетворен се чувствате от живота си като цяло?"