Световната банка е предложила да  финансира интегриран проект за развитие на градската среда във Варна, научихме от запознати източници в морската столица. Предвижда се инвестициите да се насочат към дейности за подобряване на пътищата, ВиК- системите и осветлението.

Кредитът, който банката е готова да отпусне, е на стойност между 30 и 50 милиона лева. Условията по него са изключително изгодни - срокът за връщане на средствата е 30 години, като гратисният период е 10 години.

Най-същественото предимство на кредита е ниската лихва от 3,8 %, на нивото на междубанковите разплащания и не е натоварена с допълнителни такси. За сравнение, на 15 май Libor лихвата по едногодишен кредит в евро е 4.98%.

Вчера представители на Световната банка са се срещнали с варненския градоначалник Кирил Йорданов, за да обсъдят идеята. Финансистите са отказали коментар за резултатите от срещата с мотив, че все още е рано да се разясняват подробностите около евентуалното отпускане на кредита.

Кредиторът е готов да отпусне средствата, само че дали варненските власти са готови за това? До момента в община Варна няма изготвен цялостен проект за развитие. Без наличието на такъв Световната банка няма на каква база да отпусне средствата.

Отговарящият за финансите заместник кмет не е пропуснал да отбележи, че част от условията за отпускането на кредита трябва да бъдат осигурени на местно, но други- на държавно ниво.