Водещи израелски бизнесмени пристигат днес във Велико Търново, съобщи Янтра Днес.

Срещата организира търновецът проф. д-р Красимир Методиев, преподавател по имунология във Варненския медицински университет и президент на Интернационалната медицинска асоциация България (ИМАБ).

В старата столица идва лично Шимшон Недан, изпълнителен директор и главен мениджър на най-голямата инвестиционна компания "AFI Africa Israel Investments" Ltd. който заедно с екип от инвеститори ще се срещнат с търновски бизнесмени и лекари.

"Africa Israel Investments" Ltd. управлява инвестиционни проекти в Русия, САЩ, Европа и Израел, като общият обем на инвестициите годишно надхвърля 2 млрд. долара.  

Няколко проекта ще обсъждат израелците във Велико Търново, съобщи проф. Методиев. Това е изграждането на петзвезден конгресен хотел за организиране на международни срещи, какъвто в града още няма. Областният център има нужда и от строителството на модерен хоспис и геронтология (старчески дом).

В момента в България може да се финансира хоспис по линия на здравната каса и частните здравноосигурителни фондове. Вторият вариант е заможни хора да плащат за своите родители, но каквото и да е финансирането, Велико Търново има нужда от такива социални заведения, каза проф. Методиев.

Над 100 000 израелци идват годишно като туристи предимно във Варна и малко знаят за вътрешността на страната ни, обясни проф. Методиев. Привлекателно място за израелски туристи са казината. До 12 на седмица стигат чартърните полети от Израел в морската столица. Няма причина това да не се случва и в региона. Чартърни полети Тел Авив-Велико Търново могат да се осъществяват чрез летището в Горна Оряховица, а казино е възможно да се построи в старата столица, смята проф. Методиев.

Идвайки тук, израелците ще пазаруват, а можем да им дадем повече информация за историята на България. В тази връзка могат да влязат и други проекти за строителство, култура, медицина, уточни търновецът.