Губернаторът на Калифорния Арнолд Шварценегер е решил да унищожи икономиката на Иран. Тойе е подписал закон, забраняващ на калифорнийските пенсионни фондове да влагат средствата си в акции на компании, които водят бизнес с Иран.

The Wall Street Journal, цитиран от Газета.Ru е съобщил, че два от най-големите американски пенсионни фондове, CalPERS с активи $259 млрд и CalSTRS с активи $169 млрд. ще бъдат принудени да продадат акциите си в енергетически компании, които продължават да работят на територията на Иран.

Новият закон може да засегне световни гиганти като австрийските OMV, французите от Total, италианската Eni, англо-холандската Royal Dutch Shell, норвежската StatoilHydro и накрая руският Газпром. Точният списък не се посочва, но се говори за тринадесет международни корпорации.

Според калифорнийския законопроект, енергийните компании в течение на една година трябва да предприемат действия за прекратяване бизнеса си в Иран, в противен случай фондовете ще бъдат принудени да продадат акциите си.

Тоест ако (както ще стане най-вероятно) енергийните компании не прекратят бизнеса си в Иран, посочените два калифорнийски фонда ще трябва да продадат акции общо за $3,4 млрд. До 30 юни следващата година компаниите, които попадат под действието на закона, ще бъдат ясни.

Руснаците се чудят защо и Газпром попада в списъка на „изпадналите в немилост". Руският монополист действително е работил в Иран, по-специално в проекта Южен Парс. Газпром твърди, че е отдавна излязал от този проект и в Иран вече има само представителство. Иран има най-големи след Русия запаси на природен газ, оценявани на 26 трлн. куб.м., или 18% от световните резерви.

Отдавна се говори за пречките, които Америка иска да постави пред работата на чуждестранни компании в Иран. Щатите не могат да влияят директно на транснационалните енергийни холдинги, затова се стараят да упражнят натиск чрез собствените си компании. В този аспект може да се гледа на забраната на Железния Арни пенсионните фондове на неговия щат да работят с акции, свързани по някакъв начин с Иран.

Според политолози, САЩ иска да компроментира сегашния ирански режим и да принуди Махмуд Ахмадинеджад да напусне президентския пост и да остави приемник по-сговорчив в разговорите със САЩ. САЩ трудно ще окаже военен натиск върху Иран, защото в такъв случай съседен Ирак ще се взриви, затова се опитва да действа с икономически методи.