"Токът оскъпява хляба" е заглавиe от в. "Труд"
Хлябът ще поскъпне с около 5 стотинки за брой заради по-високите цени на тока. Поскъпват също банички, кифли и други закуски. Причината е, че за малките фирми, каквито са кварталните фурни, цената на електроенергията беше вдигната драстично - с 11-14% дневната тарифа, а нощната с 21-29%.
За големите хлебозаводи, които се снабдяват с ток от свободния пазар, поскъпването е по-малко. Хлебозаводи в Бургас вече са получили писма за 8% повишение на електроенергията.
"Фурните ще трябва да увеличат цената на крайния продукт минимум със заложените от ДКЕВР 24%.
Прочети още от в. "Труд"

„Симеон Дянков, екслузивно за "24 часа": Всички харчим непроизведеното, сигурно условие за нови кризи", пише в. „24 часа"
- Недоверието на хората към политиците се пренасочи към банките. Или някой го пренасочи? Кое ви изглежда по-вероятно, г-н Дянков? А може би има трети сценарий?
- Тези дни чета за много сценарии и те не ми изглеждат особено логични. Няма как да се събори банковата ни система със сценарии. Дори и в най-простия случай -
ако някой има да връща кредити и иска да направи така, че да няма на кого да ги
върне, това няма как да сработи. Може би има едно надценяване на такива способности. Нашите банкови регулации са по-строги от европейските и когато хармонизирахме законодателството си с ЕС, тази строгост остана. Затова банковата криза от 2008-2010 г. не удари България, въпреки че някои от банките майки навън не бяха в най-доброто си състояние. Отделно, трезорите ни държат много по-висока бърза ликвидност от една средноевропейска банка. Това е допълнителна застраховка срещу ефекта на изкуствената паника, когато някой се уплаши и тръгне да си тегли парите.
- Имат ли полезен ход институциите за пресичане на евентуално "банково цунами"? Като отчетем спомените за 1996 г., купищата популистки обещания на правителствата, които те като правило не спазват? Тази комбинация не води ли до точно обратното разчитане на посланията - в смисъл, когато тези хора ми казват, че банковата система е стабилна, аз не им вярвам, защото те просто пак ме лъжат...
- Няма банково цунами. Споменът за верижните фалити през 1996 г. си остава, но не е база за сравнение.
Прочети още от в. „24 часа"

"Разривът БСП - ДПС стигна и до фонд "Земеделие"", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Разривът в управлението на европейските фондове за селско стопанство е на своя връх - във вторник агроминистърът Димитър Греков втвърди тона към ръководството на фонд "Земеделие" и за втори път в последните седмици обяви, че ще поиска оставки. Реално сблъсъкът е по-едър: от едната страна е ДПС, която и чрез министъра иска да овладее ръководството на фонда, а от друга - БСП, която е назначила сегашното.

Развръзката ще дойде по линия кой ще отиде на заседанието в четвъртък, кой има мнозинство и дали въобще ще има кворум. Предходното се провали заради отсъствие на част от управителния съвет на фонда: представители на министерствата на екологията, финансите, икономиката, на земеделието (зам.- министър Явор Гечев) и изпълнителният директор на фонда.
Напрежение между БСП и ДПС отпреди седмица има и покрай европейската програма "Конкурентоспособност".
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Икономисти и юристи се обявиха срещу опасните поправки за банките" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Икономисти и юристи се обявиха срещу предложението на БНБ за нови текстове в Наказателния кодекс (НК), предвиждащи затвор дори само за критики на банки. Според тях те са опасни, защото на практика ще доведат до цензура в медиите, тъй като всяка статия може да бъде преценена субективно за потенциално всяваща паника. Така гражданите няма да могат да се информират изобщо за състоянието на финансовите институции. Предложението на БНБ е в противоречие с практиката в ЕС и особено в САЩ, където в разгара на финансовата криза преди 5 години съдът задължи банките да разкрият истинското си състояние на обществото, а нито една медия не пострада за критики към парично-кредитната система, тъй като водещ беше общественият интерес.

Текстовете, предложени от БНБ, предвиждат тежки наказания за всеки, "който разпространява заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на паника в населението". Централната банка настоява санкцията да е от две до пет години затвор, а при причиняване на значителни вреди или получаване на значителни неправомерни доходи - от пет до 10 години и глоба от 5 хил. до 10 хил. лв.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Юлската фактура за ток - по две цени" четем на първа страница във в. "Монитор"
Фактурата за тока, консумиран през юли, ще бъде по две цени - по старата цена за потреблението до 1 юли и по новата цена след това. Това се налага заради промяната в цените, които Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) прави всяка година по това време. Вместо намаление, както се очакваше, регулаторът одобри с под 3% поскъпване на тока.
Ако държите сметката ви да е абсолютно точна и да не се притеснявате, че ще платите повече ток по по-високите цени, можете да се възползвате от възможността, която ЕРП-тата дават за самоотчет. За целта трябва да си засечете електромера и да подадете данните в енергото.
Най-дълъг срок за самоотчет дава Енерго про която обслужва Североизточна България. Крайният срок е 7 юли. Клиентите на ЧЕЗ могат да предават показанията на електромерите си, които са записали сами от 1 до 5 юли. И двете ЕРП-та приемат данните и по телефона или по мейла, освен в клиентските центрове, а от ЧЕЗ обявиха, че и самото енерго започва извънреден отчет. От ЕВН съобщиха, че приемат самоотчетите до петък, но те трябва да бъдат занесени в най-близкия офис, където се попълва декларация.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"В парламента: Търси се златен пръст", извежда на първа страница в. "Стандарт"
В парламента се търси нов златен пръст. Кворумът отново е под въпрос, след като Волен Сидеров обяви, че "Атака" окончателно напуска Народното събрание. "Тук няма какво повече да се реши и прави", заяви лидерът на националистите. Досега той носеше прозвището Златния пръст, защото осигуряваше с групата си работата на парламента при бойкотите на ГЕРБ.
Сега съдбата на 42-ото Народно събрание е в ръцете на хората на Бойко Борисов. В ГЕРБ ще решават поотделно за всяко заседание дали да се регистрират или не, стана ясно от думите на вицелидера Цветан Цветанов.
Тежката дума ще има лично Борисов.
Математически съществува и вариант, в който кворумът от поне 121 души може да бъде осигурен, ако депутатите от БСП и ДПС бъдат подкрепени и от петимата независими. Те обаче вече са четирима, след като Красимир Стефанов вчера подаде заявление за напускане на НС.
Прочети още от в. "Стандарт"

„Нов двуцифрен ръст на банковите печалби", пише в. "Капитал Daily"
Банковите печалби се увеличават за шести пореден месец от декември 2013 г. насам, след пет последователни години на спадове. Като темповете на нарастване на финансовия резултат продължават да са двуцифрени, показват данните на Българската народна банка (БНБ) за състоянието на банковата система към края на май. За подобряващите се резултати допринасят както повишаването на нетния лихвен доход на банките, така и намаляващите разходи на сектора за обезценки за лоши кредити.

Данните за май обаче показват и ново забавяне в ускорилите се през април темпове на нарастване на кредитния портфейл на банковата система. Едновременно с това депозитната база на банките продължава да нараства, като за последния месец увеличението на вложенията от страна на бизнеса изпреварва това на домакинствата.
През май банките на българския пазар са реализирали печалба от 57.6 млн. лв., което е с 5.51% повече спрямо отчетения резултат за май предходната година.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Бизнесът излиза на протест заради новите цени на тока", пише в. "Сега"
Вместо да балансират системата, обявените в понеделник от ДКЕВР нови цени на електроенергията ще доведат до пълен хаос в икономиката. За да няма шоково поскъпване за бита и да бъде то удържано в рамките на средно 2%, регулаторът натовари допълнително бизнеса, работодателите, производителите на ток и ЕРП-тата. Увеличението ще облагодетелства единствено Националната електрическа компания (НЕК) и Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Дори и за тях "бонусът" е под условие, докато състоянието на останалите играчи на енергийния пазар няма да се подобри с нищо.

От Федерацията на индустриалните потребители на ток прогнозираха свиване на потреблението, а от БСК - срив в износа.
Прочети още от в. "Сега"

"Икономисти и финансисти: Вече има първи сигнали на успокоение" пише в. „Труд"
Владимир Каролев: Бордът няма да падне, но някои хора ще загубят лихвите си
- Отмина ли опасността за банковата система след политическите консултации при президента, г-н Каролев?
- В неделя чухме изявление на президента, но най-сетне видяхме всички български институции - президент, правителство, управляващи, опозиция, БНБ да говорят единно. Това е много важен сигнал, защото в България хората вярват на различни политици и е хубаво да се подчертае, че всички основни субекти в политическия процес отправиха общо послание. То е успокояващо, но все още е възможно да възникне паника, ако продължат някои непремерени изказвания в медиите и социалните мрежи. В социалните мрежи можете да видите какви ли не теории на конспирацията, например за валутния борд и за това дали да си обменяме левовете в евро. Затова бих желал да внеса някои разяснения. Бордът в България има много голямо покритие с "твърда" валута - евро, други валути и злато. Това покритие е много по-голямо от левовете в обращение. Например един "журналист" твърди, че печатницата на БНБ щяла сега да заработи. Това е абсолютна лъжа, защото, за да се напечатат 2 лева, в трезора на БНБ трябва да влезе малко над 1 евро. Това е така от 1997 г. насам. Тоест всичките левове, които са в кеш или по сметки в банките в България, са обезпечени в твърда валута, и то не 1:1, а много над това съотношение.
Прочети още от в. „Труд"

"Големите пътни строежи закъсняват", четем във в. "Монитор"
Всички големи пътни автомагистрални проекти, някои от които трябваше да бъдат пуснати до края на годината, вече отчитат големи закъснения в изграждането, научи „Монитор".
В началото на седмицата стана ясно, че най-вероятно и автомагистрала „Марица" няма да бъде пусната, както беше планувано, през есента, а ще остане за март. Това е един от проектите, натрупал най-сериозно изоставане, като основно оправдание са грешните проекти, по които строителите са работили, и появилите се изневиделица инженерни мрежи, неотбелязани в плановете.
На „Струма" две от отсечките в строеж също са рискови, като най-голяма е опасността за лот 4между Сандански и Кулата. Там вече беше дадена отсрочка именно заради грешни проекти. Сега обаче проблемът е в незавършени отчуждения, които след промените на нормативната уредба вече се превръщат в проклятие за строителните графици. От пътната агенция уверяват, че последният пусков срок за ноември ще бъде спазен. Не е ясно обаче дали отчужденията са завършили, без което е невъзможно довършването на тази част от аутобана към Солун.
Най-големи проблеми претенциите на собствениците на терени създават на северната скоростна тангента на столицата, която трябва да свърже автомагистралите „Люлин", „Хемус" и „Тракия" и бъдещия аутобан София - Калотина. За проекта през миналата година бяха прехвърлени около 240 млн. лв.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„1,2 млрд. лева за подкрепа на банките осигури правителството", пише в. „24 часа"
Министерството на финансите е продало нов дълг от 1,23 млрд. лева вчера, съобщиха от ведомството.
С това се осигурявал първият буфер за реакция на спекулативните атаки срещу няколко български банки. Средствата били добавени към наличните бюджетни резерви за безусловна подкрепа на ликвидността в българската банкова система и за спокойното и гладко функциониране на сектора.
От министерството допълват, че предприетите незабавни и добре координирани действия между правителството, БНБ и финансовата общност довели до категоричен отпор на всякакви безпочвени спекулации и инсинуации и възстановили доверието на гражданите в системата.
И посочват, че още вчера е отчетено преодоляване на напрежението от петък и възстановяване на нормалното функциониране на банковия сектор в България.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"ПИБ с бонуси за лоялни клиенти", пише в. "Стандарт"
Лоялните клиенти на Първа инвестиционна банка, които не са се поддали на паниката, породена от криминалната атака срещу нея в периода 23-30 юни и не са изтеглили спестяванията си, ще получат бонуси. Един от тях е премахване до края на годината на таксата за поддържане на сметки. Друга екстра е дебитна карта Debit MasterCard, която също е без такса за поддръжка за първата година. С нея ще може да се тегли без такса от всички банкомати на територията на страната. Освен това клиентите ще внасят своите средства и ще откриват нови сметки без такси. Преференциите са само за физически лица и влизат в сила от 07.07. 2014 г. "Решихме да предложим на всеки лоялен клиент на Fibank допълнителни привилегии. Благодарим за доверието в нас", коментираха от ръководството на банката.
Междувременно БНБ обяви, че банките в България са спечелили 57,63 млн. лв. само през месец май, което е ръст с 5,5% спрямо същия месец на миналата година. Общо за първите пет месеца на 2014 г. печалбата на банките е 364 млн. лв., което е с 98,5 млн. лв., или с 37% повече от същия период на миналата година, показват данните на БНБ.
През май общата сума на активите на банковата система са се повишили с 0,34%, или с 292 млн. лв., до 86,74 млрд. лв. Спрямо същия месец на 2013 г. нарастването е с 4,64 на сто. Към края на май банковата система остава изключително ликвидна, като коефициентът е 25,83%. В края на май капиталът на банковата система е 11,1 млрд. лв., като нараства с 9 млн. лв.
Прочети още от в. "Стандарт"